top of page

Nagodba u velikoj aferi British Airwaysa

Nakon pokretanja jedne od najvećih skupnih tužbi u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva s preko više od 16.000 oštećenih osoba, došlo je do nagodbe između odvjetničkog ureda Pogust, Goodhead, Mousinho, Bianchini i Marins te British Airwaysa, javlja BBC.

Photo: REUTERS/Hannah McKay

Podsjetimo kako je početkom 2018. godine došlo do proboja internetske stranice aviokompanije pri čemu su hakeri ukrali podatke od preko 400.000 putnika. Među ukradenim podacima su bili podaci o transakcijama, kreditnim karticama, putovanju, kao i imena i adrese putnika.

Predviđalo se kako će zbog povrede osobnih podataka aviokompanija biti kažnjena sa 183 milijuna funti sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka ("GDPR"). Međutim, nadzorno tijelo Ujedinjenog Kraljevstva smanjilo je kaznu na 20 milijuna funti zbog poduzetih radnji i gospodarske krize nastale zbog proglašene pandemije uzrokovane COVID-19 virusom.

Detalji o sklopljenoj nagodbi nisu poznati javnosti, budući da je dokument označen kao tajan. S obzirom na to da je spomenuti odvjetnički ured ranije naveo kako će tražiti 2.000 funti za svaku osobu, nagađa se kako se radi o iznosu od oko 1.100 funti po oštećenoj osobi, što bi za 16.000 oštećenih osoba iznosilo 17.6 milijuna funti.


Prije nekoliko dana British Airways je imao pad svojih servera te je njihova službena stranica više sati bila nedostupna, a kompanija je već nekoliko puta objavila kako je spriječila napad hakera. To im 2018. godine nije uspjelo, što će sada i skupo platiti.

bottom of page