top of page

Na razini EU covid putovnice u primjeni od lipnja

Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je objavio kako se nakon 30. svibnja, kada istječu postojeće mjere, planira novo popuštanje i uvođenje covid-putovnica.

Photo: fnlondon.com

Tzv. covid putovnica poslužit će kao sredstvo za prijelaz granica, ubrzava se i radi se na siguran način i tako da iza izdavanja tih potvrda stoje i zdravstvene i druge vlasti države koje izdaju te potvrde. Na razini EU primjena se očekuje od 07. lipnja, no države će zasebno uvoditi covid putovnice u primjenu već od 01. lipnja.


"Naš test je bio prvi u EU i prvi smo ga uspješno prošli među svim državama članicama. Mi smo spremni. Ovo što je jučer objavljeno, radi se o zakonodavnim aktima na razini EU, postignut je važan dogovor između parlamenta i EK. Ono što je bitno, te potvrde nisu ni putni dokumenti, to su potvrde koje za svaku osobu mogu na jedan vjerodostojan način posvjedočiti da je osoba ili cijepljena ili preboljela ili ima negativan test i to se onda putem QR koda može očitati na graničnim prijelazima", izjavio je ministar Božinović.

Što se tiče ljudi koji se iz određenih razloga ne mogu cijepiti, dakako da oni neće trebati plaćati testiranja. Što se tiče svega ostalog, upravo i na tu temu su bili pregovori između Europskog parlamenta i EK, postignut je dogovor da testovi budu po prihvatljivijoj cijeni i zato se EK obavezala izdvojiti 100 milijuna eura za plaćanje tih testova uz mogućnost još 100 milijuna eura, pa se od trenutka uvođenja covid putovnica očekuje značajno pojeftinjenje PCR i brzih testova.


Onog trenutka kada navedene putovnice uđu u upotrebu na razini Europske unije, hrvatski će državljani svoju covid potvrdu moći preuzeti preko platforme e-građani, a ista će osigurati nesmetano kretanje između država članica Europske unije ako ste:

  • cijepljeni,

  • preboljeli covid u određenom periodu,

  • dobili negativni nalaz testa.

Uvođenjem covid putovnica očekuje se da države više neće imati svoja posebna, stroža pravila. Npr. ako odradite test u Hrvatskoj i odete na turističko putovanje u Grčku, vaš negativni nalaz testa bit će registriran u covid putovnici te po dolasku u Grčku nećete morati ponovno raditi test niti boraviti u samoizolaciji, što je sada slučaj kod mnogih europskih zemalja.

Navedene "putovnice" trebale bi omogućiti lakše kretanje putnicima unutar država članica i potaknuti razvoj turizma u mjesecima koji su pred nama.


Kako doznajemo, Republika Hrvatska trenutno nabavlja svega 25 čitača za QR kodove "europskih putovnica" što je razmjerno malo, no vjerujemo da će do primjene ovog pravila u Hrvatsku stići veći broj spomenutih uređaja, koji će biti instalirani na svim graničnim prijelazima, uključujući i one u hrvatskim zračnim lukama.

bottom of page