top of page

Mogu li fekalije i tekućine iz zrakoplova završiti na vašoj glavi?

Sigurno ste već negdje čuli kako je u zlatno doba željeznica i vlakova odlazak na zahod bilo veoma zanimljivo iskustvo. Otišli biste u zahod, obavili svoje i pustili vodu, a zatim bi vam pažnju privuklo otvoreno okno kroz koje bi sva voda i popratni sadržaj iscurio izravno na tračnice. To je bio i glavni razlog zašto su nekad u vlakovima postojali natpisi poput: „Molimo Vas ne puštajte vodu u zahodu dok vlak stoji na stanici. Hvala!“ Vjerojatno su ovakva iskustva i generacijama prenošene priče doprinijele i raspravama o tome gdje završavaju fekalije i tekućine iz zrakoplova. Također, maštu su dodatno razbudili i natpisi koje ste možda imali priliku vidjeti u zahodima zrakoplova: „Ne puštajte vodu dok sjedite!“

Photo: Getty Images

Zar je zaista moguće da zrakoplovi izbacuju sve svoje viškove za vrijeme leta?


Na sreću svih nas, 1975. godine, James Kemper izmislio je posebne vakuumske zahode koji se ugrađuju u zrakoplove od 1982. godine i koji su riješili problem odvodnje samog sadržaja iz zahodske školjke. Kako bi se riješio neugodnih mirisa i proveo dezinfekciju ugradio je poseban spremnik koji sadrži plavu tekućinu kao zamjenu za vodu poznatu pod nazivom Skykem te izrazito jak vakuumski sustav koji malo toga ostavlja iza sebe. Navedeni vakuumski sustav je konstantno pod pritiskom zbog povezanosti samog zrakoplova s atmosferom pomoću zasebnih otvora ugrađenih u trup zrakoplova.


Svaki put kad pustite vodu otvore se pregradna vratašca koja propuštaju Skykem tekućinu. Zatim, snažan zvuk koji se čuje nisu fekalije i popratni sadržaji koji upravo odlaze u atmosferu već zvuk vakuumskog sustava koji povlači sadržaj iz zahoda kroz cijevi u posebne spremnike. Taj zvuk je toliko snažan budući da se sadržaj povlači u spremnike brzinom većom i od brzine trkaćeg automobila. Spremnici s fekalijama i tekućinama ne mogu se isprazniti u zraku niti ih piloti imaju mogućnost izbaciti za vrijeme leta. Nakon što je zrakoplov na tlu, posebni kamioni dolaze do aviona te se spajaju na vanjske otvore zrakoplova kako bi ispraznili spremnik s fekalijama. Na kraju, kamioni odvoze prikupljeni sadržaj do za to predviđenih mjesta na samom aerodromu.


Moramo napomenuti kako su do sada zabilježeni slučajevi ljudi koji su prijavljivali kako su na njih pale fekalije i nekakva plava tekućina, odnosno plavi led s neba za koje smatraju da dolaze od samih zrakoplova. No, u gotovo svim slučajevima radilo se o izmetu drugih letača, to jest ptica te su postojali rijetki slučajevi proboja zasebnih spremnika za Skykem tekućinu i iscurivanja iste, no opet na sreću bez dodatnog sadržaja.


Sve u svemu, možete biti sigurni ako vam se ikad dogodi da vam nešto padne na rame, glavu ili negdje drugdje kako to gotovo sigurno nije ljudski izmet iz zrakoplova već na sreću ptičji!

bottom of page