top of page

Moguć štrajk letačkog osoblja Lufthanse

Svega nekoliko dana nakon jednodnevnog štrajka zemaljskog osoblja Lufthanse u njemačkim zračnim lukama, letačko osoblje Lufthanse, članovi sindikata VC, podržali su u velikom postotku namjeru organizacije štrajka u sljedećim tjednima.

Nakon jednodnevnog štrajka zemaljskog osoblja Lufthanse udruženih u sindikat ver.di, koji se održao 27. srpnja te koji je za posljedicu imao otkazivanje gotovo 40 letova iz hrvatskih zračnih luka prema Frankfurtu i Munchenu, letačko osoblje ovog avioprijevoznika udruženih oko sindikata VD također je dalo potporu svome vodstvu da u slučaju nepostizanja dogovora, organizira štrajk sve do ispunjenja traženih uvjeta.


Sindikalisti koji su u štrajku bili 27. srpnja ostavljaju mogućnost ponovnog štrajka, sljedeći krug pregovora održat će se 3. i 4. kolovoza pa će nakon toga biti poznato više detalja.


No problem se otvorio i na još jednoj strani. Kako smo ranije i spomenuli, piloti Lufthanse poduprli su vodstvo sindikata VD u organizaciji štrajka ako s upravom aviokompanije ne dođe do dogovora.


Čak 97.6% pilota Lufthanse, te 99.3% pilota Lufthansa Cargo-a podupire organizaciju štrajka ako management kompanije ne pristane na poboljšanje uvjeta rada.


Letačko osoblje Lufthanse traži hitnu povišicu od 5.5% kao odgovor na visoku inflaciju, ali i novu, modernu i poštenu strukturu nagrađivanja unutar kompanije. Iz sindikata apeliraju da dogovor mora biti postignut u skoro vrijeme, sve u cilju zadržavanja letačkog osoblja u kompaniji, ali i kako se putnicima u ovoj ljetnoj sezoni ne bi stvorili dodatni problemi organizacijom potencijalnog štrajka te otkazivanjem velikog broja letova.


Uprava ovog avioprijevoznika vodi borbu s manjkom radne snage u svojim velikim čvorištima u Munchenu i Frankfurtu, ali i s internim problemima zbog nedostatka radne snage u gotovo svim strukturama kompanije. Samo za primjer, putnici već tjednima dobivaju obavijesti kako usluga prodaje na letovima (duty free) nije moguća, pri čemu se kao razlog navodi nedostatak osoblja u kompanijama zaduženim za catering. Kompanija će u tjednima koji dolaze morati donijeti važne odluke, štrajk (ili čak više njih) mogao bi stvoriti velike probleme ovom poznatom europskom avioprijevozniku.

bottom of page