top of page

Ministarstvo: natječaj za domaće linije nije objavljen zbog krize uzrokovane pandemijom

Više puta do sad pisali smo o PSO (Public Service Obligation) programu pod kojim se obavljaju redovne linije unutar Republike Hrvatske. Nakon niza poslanih mailova u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i višemjesečnog čekanja, dobili smo odgovor na naš upit.

Photo: Dalmacija Danas

Podsjećamo, PSO jest program kojim država subvencionira avioprijevoznike kako bi letjeli na određenim linijama (uglavnom unutar zemlje) i time omogućili brzu povezanost najudaljenijih regija na kojima kompanije inače ne bi prometovale jer nemaju komercijalnog interesa.


PSO program traje četiri godine, a u Hrvatskoj je isti istekao u ožujku 2020. godine. Da bi novi, četverogodišnji period ovog programa krenuo s primjenom na vrijeme, nadležno je Ministarstvo trebalo objaviti natječaj za novo ugovorno razdoblje negdje u listopadu 2019. godine, kako bi se zadovoljili svi pravni okviri i vremenski rokovi. To se nije dogodilo, već država potpisuje aneks isteklog ugovora s prijevoznicima i tako produžuje program koji je istekao u spomenutom trećem mjesecu 2020. godine.

Na naš upit što se zapravo događa sa PSO programom u Republici Hrvatskoj, nadležno je Ministarstvo odgovorilo nakon više poslanih mailova i par mjeseci čekanja, a odgovor koji smo zaprimili više je nego čudan.


Naime, odgovor iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je sljedeći: "Do kašnjenja je došlo uslijed posljedica krize uzrokovane pandemijom COVID-19 bolesti."


Na naše pitanje kako je moguće da je globalna pandemija utjecala na objavu natječaja za novo ugovorno razdoblje kada je isti trebao biti raspisan u listopadu 2019. godine, prije nego što je globalna pandemija uopće postojala, odgovor nismo dobili, no objavit ćemo ga u slučaju da ga dobijemo.


PSO program i ove će ljetne sezone očito biti u primjeni prema programu isteklom u 2020. godini, novi natječaj nije raspisan čime se već sada dovodi u pitanje njegova primjena s početkom zimskog reda letenja 2021./2022.

bottom of page