top of page

Milijunti putnik u Splitu, u jednom mjesecu skoro pola milijuna putnika!

U prvih osam mjeseci ove godine Zračna luka Split imala je više od milijun putnika! Nekoliko dana prije kraja kolovoza kroz ovu je zračnu luku prošao jubilarni putnik.

Photo: Josko Ponos/Cropix

Zračna luka Split jedina je hrvatska zračna luka koja je u ovoj, još uvijek kriznoj godini za avioindustriju, dosegla brojku od milijun putnika. Jubilarnu brojku u cijeloj 2020. godini nije ostvarila ni jedna hrvatska zračna luka, pa je Split prvi još od 2019. godine koji je uspio doći do šesteroznamenkastog broja punika.


Kolovoz ove godine bio je iznimno uspješan, kroz splitsku je zračnu luku prošlo gotovo pola milijuna putnika, preciznije, njih 494.240! U odnosu na 2020. godinu, to je čak 220 tisuća putnika više, ali ujedno i 178 tisuća putnika manje u odnosu na kolovoz 2019. godine.

U siječnju, veljači i ožujku ove godine splitska je zračna luka imala manji broj putnika u odnosu na iste mjesece 2020. godine, što ne čudi s obzirom na to da su tri spomenuta mjeseca prošle godine još uvijek bila bez putničkih restrikcija i virus još nije bio raširen u Europi. Nakon toga u travnju 2020. godine u Splitu gotovo i nije bilo putnika, a razmjerno niske brojke zabilježili su i u svibnju i u lipnju. tek je u srpnju i kolovozu došlo do blagog oporavka.


Ove godine Split je preokrenuo rezultat te je oporavak započeo u travnju, što se nastavilo i u sljedećim mjesecima. U kolovozu ove godine kroz splitsku je zračnu luku prošlo gotovo pola milijuna putnika, dok ih je u srpnju bilo više od 350 tisuća.


Posljedično, u zadnjim danima kolovoza Split je zabilježio svog milijuntog putnika, dok sve ostale hrvatske zračne luke (prije svega Dubrovnik i Zagreb) još uvijek nisu ni blizu toj brojci. Baš naprotiv, teško je za očekivati da će Dubrovnik ove godine doseći tu brojku, dok će zagrebačka zračna luka vjerojatno imati više od milijun putnika, no tek krajem godine.

S obzirom na to da će brojni avioprijevoznici u rujnu i listopadu nastaviti prometovati prema Splitu, a postoje najave nekoliko prijevoznika i za zimski red letenja, ne treba se iznenaditi ako Split ove godine bude prvak u Hrvatskoj po broju ostvarenih putnika.


I sami smo se ovog ljeta uvjerili u gužve u splitskoj zračnoj luci, a jučer je ova zračna luka imala daleko najveći promet u zemlji - više od 120 slijetanja i polijetanja zrakoplova na komercijalnim linijama!

Brojke su, naravno, još uvijek daleko slabije od 2019. godine, kada je Split već u lipnju imao 513.706 putnika, te dodatnih 723.048 u srpnju i 672.262 u kolovozu.


Ove godine 352.857 putnika u srpnju te 494.240 putnika u kolovozu jasan su pokazatelj da je Zračna luka Split na putu oporavka te da joj trenutno ni jedna hrvatska zračna luka ni po broju operacija ni po broju putnika ne može parirati. Čestitke Splitu!


bottom of page