top of page

Međunarodni dan sjećanja na žrtve zrakoplovnih nesreća i članova njihovih obitelji

Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) je u suradnji s Međunarodnom federacijom obitelji žrtava zrakoplovnih nesreća (ACVFFI) ustanovio 20. veljače kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve zrakoplovnih nesreća i njihove obitelji.

Sigurnost je glavni prioritet svih sudionika zrakoplovne industrije, uključujući i ICAO, a na sreću tijekom desetljeća razvoja međunarodnog zračnog prometa postignut je izvanredan napredak u vidu sigurnosti zrakoplovnog prometa. Nažalost, unatoč takvom napretku, zrakoplovne nesreće ostaju strog podsjetnik svima kako sigurnost zračnog prometa uvijek mora biti glavni prioritet u avijaciji.


Osim rada koji je već poduzet kroz ICAO na rješavanju potreba žrtava zrakoplovnih nesreća i njihovih obitelji kroz razvoj potrebnih politika, procedura i postavljanja standarda, ICAO trenutno razvija i svojevrsni tečaj, tzv. "Training Course", kako bi pomogao državama u donošenju odgovarajućeg zakonodavnog okvira i planova za pomoć obiteljima stradalnika. ICAO će također donijeti nove standarde kako bi na države stavio formalniju obvezu poštivanja propisa iz domene sigurnosti te da razviju učinkovite zakonodavne okvire za pružanje podrške žrtvama zrakoplovnih nesreća i njihovim obiteljima.

Valja istaknuti kako su u listopadu prošle godine, ministri koji su sudjelovali na ICAO-ovoj konferenciji o COVID-19, uputili daljnje pozive državama i zračnim prijevoznicima da kao prioritet u svojem djelovanju poduzmu odgovarajuće mjere za pomoć žrtvama zrakoplovnih nesreća. U prosincu 2021. ICAO je sazvao i svoj prvi međunarodni Simpozij o pomoći žrtvama zrakoplovnih nesreća i njihovim obiteljima, pružajući na taj način važnu platformu za poboljšanje globalne suradnje u pogledu njihove skrbi i liječenja.

bottom of page