top of page

„MAYDAY“ i „PAN-PAN“ - riječi koje putnici ne bi voljeli čuti u zraku

Nakon što ste se upoznali sa zrakoplovnom abecedom, odnosno neki čitatelji su samo malo osvježili znanje zrakoplovne abecede, u ovom #AVgeek članku pisat ćemo o dvije vrlo poznate riječi iz zrakoplovnog žargona. Te dvije riječi su „MAYDAY“ i „PAN-PAN“.

Poziv koji ne želite čuti od vašeg pilota! Photo: TIMOPH/GETTY IMAGES

Ako ste se tek sad uključili ili ste preskočili naš #AVgeek članak o zrakoplovnoj abecedi, slobodno ga otvorite na linku ispod.


Zrakoplovna abeceda: od Alfa do Zulu


Vjerujemo kako „MAYDAY“ i „PAN-PAN“ nisu riječi koje biste voljeli čuti kao putnik zrakoplova čija ih posada upravo izgovara. Razlog tome je što se obje navedene riječi koriste u izvanrednim situacijama kad je potrebna pomoć, odnosno u slučaju da postoji opasnost za ugrozu života putnika ili posade. Iako se koriste u naizgled sličnim situacijama postoji znatna razlika u stupnju opasnosti kada se pojedina riječ upotrebljava. Također, bitno je napomenuti kako se u slučaju korištenja te riječi ne izgovaraju samo jedanput zasebno već je pravilno izgovoriti tri puta odgovarajuću riječ. Dakle, „MAYDAY MAYDAY MAYDAY“, odnosno „PAN-PAN PAN-PAN PAN-PAN“.


MAYDAY


Potreba za uvođenjem općepoznate riječi koja će imati široku primjenu i koja će se koristiti kao poziv u pomoć, javila se nakon što je komunikacija putem Morseove abecede postala zastarjela. Dakle, trebalo je smisliti riječ koja će se univerzalno koristiti u zrakoplovstvu u slučaju opasnosti, odnosno izvanredne situacije. Frederick Mockford, koji je radio kao kontrolor zračnog prometa na Croyton aerodromu u Londonu, dobio je zadatak osmisliti tu riječ. Budući da je Frederick Mockford prvenstveno radio s britanskim i francuskim pilotima koji su letjeli između Londona i Pariza, primijetio je kako francuski piloti upotrebljavaju riječ „M'aidez“ što u doslovnom prijevodu na hrvatski znači „Pomozi mi“. Naravno, njemu je to zvučalo kao „May Day“ i činilo mu se dovoljno različito od svih ostalih riječi koje su se standardno upotrebljavale u zrakoplovnom svijetu. Stoga, Mockford je predstavio riječ „MAYDAY“ na međunarodnoj radiotelegrafskoj konvenciji u Washingtonu 1927. godine. Na navedenoj konvenciji riječ „MAYDAY“ je prihvaćena kao službeni poziv upomoć koja će se koristiti za najviši stupanj opasnosti.


Dakle, „MAYDAY“ se koristi u situacijama najvišeg stupnja opasnosti, odnosno kad postoji neposredna ugroza života članova posade ili putnika. Takvu vrstu opasnosti mogu predstavljati situacije poput gubitka kontrole, odnosno izglednog gubitka kontrole nad zrakoplovom zbog različitih uzroka. Neki od uzroka gubitka kontrole nad zrakoplovom mogu biti nesposobnost pilota za let, prestanak rada zrakoplovnog motora, kvar ili otkazivanje upravljačkih funkcija zrakoplova. Također, razlog za korištenje ovog poziva upomoć može biti i izbijanje vatre u putničkoj ili pilotskoj kabini.


Na linku ispod možete pogledati kako poziv „MAYDAY“ izgleda u stvarnosti.

PAN-PAN


Kako bi se mogli razlikovati različiti stupnjevi opasnosti prilikom komunikacije uvedena je i riječ „PAN-PAN“. Ovaj poziv upomoć vuče svoje korijene također iz francuskog jezika od riječi „Panne“ što bi u doslovnom prijevodu značilo „Slom“. Za razliku od poziva „MAYDAY“ koji se koristi u slučaju neposredne životne opasnosti, „PAN-PAN“ se koristi kao poziv upomoć u slučaju hitne situacije koja ne predstavlja trenutnu i neposrednu životnu ugrozu, no zahtijeva pomoć od strane zemaljskog osoblja. Situacije kad bi se mogao koristiti ovaj poziv upomoć su primjerice u slučaju kad bi se zrakoplov izgubio, također u slučaju kvara zrakoplova koji radi sanacije zahtijevaju izmjenu planirane rute, kao i u drugim slučajevima kad je neophodno slijetanje radi dobivanja pomoći od ostalih službi. Iako ne predstavlja najviši stupanj opasnosti, „PAN-PAN“ treba shvatiti kao ozbiljan poziv za neodgodivom pomoći.


Primjer korištenja „PAN-PAN“ poziva upomoć donosimo na sljedećem linku.


bottom of page