Lufthansa u siječnju 10 puta tjedno za Zagreb

Njemačka nacionalna aviokompanija, Lufthansa, u prvom mjesecu 2022. godine prometovat će između Frankfurta i Zagreba 10 puta tjedno, povezujući tako preko svog najvećeg čvorišta Zagreb s ostatkom Europe i svijeta.

Njemačka Lufthansa u siječnju će i dalje biti prisutna u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Redovni letovi između Frankfurta i Zagreba nastavit će se odvijati u dijelu godine kada je putnička potražnja i inače na vrlo niskoj razini, a osobito sada, u vrijeme globalne pandemije.


Lufthansa ne prometuje na svojoj drugoj liniji prema Zagrebu, onoj iz Munchena, koja je privremeno ukinuta već dulje vrijeme zbog utjecaja COVID-19. Lufthansa ovu liniju planira obnoviti prvog dana ljetnog reda letenja sljedeće godine (27.03.2022.), no tek treba vidjeti hoće li doći do operativnih promjena na toj liniji. Svakako treba spomenuti kako je Zagreb i dalje povezan s Munchenom redovnom linijom Croatia Airlinesa, koja prema Munchenu prometuje i na linijama iz Splita i Osijeka.


U siječnju će njemačka aviokompanija prometovati između Frankfurta i Zagreba 10 puta tjedno, dva dnevna leta dostupna su ponedjeljkom, subotom i nedjeljom, dok je ostalim danima najavljen jedan let dnevno.

Na liniji će prometovati zrakoplovi tipa A319 koji u floti ovog avioprijevoznika imaju kapacitet od 138 sjedala. Radi se o jednom od najčešćih tipova zrakoplova na europskom nebu - duljine 33 metra, MTOW iznosi 68 tona. Najveća visina krstarenja ovog zrakoplova je 11.800 metara, maksimalna brzina 840 km/h a dolet 3.400 kilometara.

Na liniji između Frankfurta i Zagreba uz Lufthansu prometuje i Croatia Airlines koja nudi dodatna dva do četiri dnevna leta, pa je Zagreb u svako doba dana vrlo dobro povezan s Frankfurtom, čvorištem iz kojeg je moguće ostvariti transfere prema zaista velikom broju odredišta u Europi i svijetu. U razdoblju od siječnja do kraja listopada ove godine kroz ovu je začnu luku prošlo gotovo 19,2 milijuna putnika, a samo u listopadu 3.3 milijuna.


Prema podacima Eurocontrola, u 48. tjednu ove godine (29.11.-05.12.) Zračna luka Frankfurt drži drugo mjesto na listi najprometnijih zračnih luka (na prvom mjestu je Amsterdam, na trećem Pariz CDG) s ukupno 939 dnevnih slijetanja odnosno polijetanja zrakoplova.