top of page

Lufthansa grupa otkazala više od 30 tisuća letova u sljedeća 3 mjeseca

Aviokompanije iz Lufthansa grupacije otkazale su više od 30 tisuća letova u periodu od sljedeća 3 mjeseca zbog naglog širenja novog soja (omicron) virusa.

Photo: Lufthansa Group

Aviokompanije iz Lufthansa grupacije; Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Eurowings, otkazale su više od 33 tisuće letova u sljedeća 3 mjeseca zbog naglog širenja novog, omicron soja virusa. To znači da su kompanije iz Lufthansa grupacije otkazale preko 10% svojih letova najavljenih za aktualni zimski red letenja, sve zbog naglog pada potražnje uzrokovanog širenjem novog soja virusa i ponovnim uvođenjem brojnih restrikcija po europskim zemljama.

"Od sredine siječnja do kraja veljače 2022. godine imamo iznimno velik pad rezervacija na našim letovima", potvrdio je to CEO Lufthansa grupacije, Carsten Spohr u intervjuu za Frankfurter.

Broj otkazanih letova trebao je biti i veći, no grupacija će obaviti oko 18 tisuća letova samo kako bi zadržala slotove, što je u ovom trenutku prioritet. Podsjećamo, aviokompanije moraju iskoristiti najmanje 80% svojih slotova kako bi ih. mogle koristiti u sljedećoj godini, no Europska Komisija odlučila je da u 2022. godini taj postotak mora biti minimalno 64%, što ide na ruku avioprijevoznicima koji pak smatraju da bi postotak iskorištenosti slotova morao biti i niži.


Aviokompanije u Lufthansa grupaciji naravno nisu jedine koje drastično režu svoj red letenja za sljedeće mjesece. Prije nekoliko dana to je učinio i irski Ryanair, a popis otkazanih letova iz zagrebačke baze možete provjeriti OVDJE.

bottom of page