Litva

Updated: Aug 24, 2021

Od 19. srpnja 2021. godine osobama koje dolaze iz Republike Hrvatske u Republiku Litvu potreban je PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48. sati (ukoliko u posljednjih 14 dana nisu boravili izvan RH u jednoj od rizičnih zemalja na listi Republike Litve) Nakon ulaska, obavezno je ponovno testiranje između 3-5 dana boravka (PCR test, isključivo), prijava za testiranje na www.1808.lt ili telefon: +370 66 01 1808. Osobe koje su preboljele koronavirus kao i osobe koje su preboljele korona virus i primile jedno cjepivo u roku od 180 dana prije ulaska u Litvu ili su cijepljene cjepivom registriranom u Registru lijekova EU prema cjelovitom rasporedu cijepljenja nemaju se obvezu testirati pod uvjetom da za navedeno imaju liječničku potvrdu ili potvrdu o cijepljenju na jednom od službenih jezika Europske unije, 14 dana od primljenog prvog cjepiva ako se prima u jednoj dozi ili drugog cjepiva ako se prima u dvije doze (EU digitalnu Covid potvrdu ili liječničku potvrdu ili potvrdu od HZJZ).


Za djecu do 16 godina za ulazak u Litvu nije potreban PCR ili antigenski test ali je obavezno za djecu stariju od 12 godina kao i za odrasle PCR testiranje između 3-5 dana boravka u Litvi.


Hrvatski državljani slobodno tranzitiraju preko teritorija Republike Litve (nije potreban PCR ili antigenski test).


Svaki putnik koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolazi u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, mora dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC) unutar 48 sati prije planiranog putovanja isto tako ukoliko putuje individualno kopnom (za ulazak u Litvu ili tranzit, preko teritorija). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus, vlak ili putuje osobnim automobilom osoba mora ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod, prijava na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form, i nakon dvadesetak sekundi se povratno dobije QR kod (ne zatvarati stranicu dok se ne dobije QR kod).


Od 19. srpnja 2021. godine prijevoznici koji se ne zadržavaju u Litvi više od 24 sata, ne moraju se testirati niti im je potreban negativan test za ulazak u zemlju. Osobe koje su u tranzitu kao i zaposlenici tvrtki koje se bave međunarodnim komercijalnim prijevozom neovisno o kojim prijevoznim sredstvima se radi, slobodno tranzitiraju preko teritorija Republike Litve.