top of page

Latvija

Updated: Aug 24, 2021

Sve osobe koje namjeravaju ući u Latviju moraju ispuniti elektronski obrazac https://covidpass.lv i to najranije 48 sati prije dolaska na prelaska latvijsku granicu. Od srijede, 16. lipnja, ukida se zabrana ne-nužnih putovanja, obveza prilaganja negativnog testa na Covid-19 i obveza samoizolacije prigodom dolaska u LV, za osobe koje mogu predočiti digitalni certifikat kojim se potvrđuje završetak cijepljenja ili oporavak od bolesti.


U prijelaznom razdoblju, do 1. rujna 2021., pored digitalnog certifikata, priznaju se i odgovarajuće potvrde o cijepljenju i preboljenju, izdane u papirnatom ili elektronskom obliku (na pametnom uređaju) na engleskom jeziku ili jeziku države porijekla.


Djeca mlađa od 12 godina ne moraju pokazivati negativan rezultat testa prilikom ulaska u LV, ali podliježu istim uvjetima samoizolacije kao i njihovi suputnici: ako se osoba koja prati dijete ne mora samoizolirati, tada ne mora ni dijete, međutim 10 dana nakon ulaska u LV, ta djeca ne smiju biti u kontaktu s osobama izvan svog kućanstva, prisustvovati javnim događanjima, dječjim druženjima, ići u kamp, školu ili vrtić, te koristiti javni prijevoz.

Da bi se zemlja ubuduće smatrala epidemiološki sigurnom, njena kumulativna incidencija tijekom posljednjih 14 dana ne smije premašiti 75 slučajeva na 100 000 stanovnika, umjesto dosadašnjih 50 slučajeva.


Za osobe koje nemaju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju vrijedi pravilo da mogu putovati iz zemlje EU, EEP, CH, UK i trećih zemalja s niskim rizikom, ali ukoliko nisu cijepljeni moraju se testirati prije putovanja i samoizolirati po dolasku. Pri povratku iz visoko rizičnih trećih zemalja, te osobe moraju dodatno proći test po dolasku u Latviju.


Prema aktualnom stanju, za hrvatske državljane i druge putnike iz Hrvatske, ne primjenjuje se mjera obavezne samoizolacije, već, u slučaju neposjedovanja digitalnog certifikata ili potvrde o cijepljenju/ preboljenju, posjedovanje negativnog testa na COVID 19 (PCR test ne stariji od 72 h).


Također, uvode se promjene u pravilima samoizolacije, na način da se ona prekida sedmog dana ukoliko PCR test pokaže negativan rezultat.

bottom of page