top of page

Kratki pregled sigurnosnih uputa koje nam kabinsko osoblje prezentira prije svakog leta

Svi koji često putuju zrakoplovom već su vjerojatno naučili napamet sve upute koje kabinsko osoblje prezentira prije polijetanja, a u slučaju ako se tek spremate na put zrakoplovom još se stignete pripremiti i naučiti ih. Neovisno naravno o broju letova, kabinsko osoblje će uvijek iznova prezentirati sve upute prije svakog leta. Danas ćemo odgovoriti na pitanje zašto je od iznimne važnosti slijediti upute kabinskog osoblja i donosimo presjek najčešće komuniciranih uputa svih aviokompanija.

Prije svega, vjerojatno ste čuli ogroman broj slogana koje svaka aviokompanija komunicira svim sadašnjim i potencijalnim putnicima, no jedan slogan je zajednički za sve aviokompanije i on glasi: Sigurnost je na prvom mjestu! Dakle, sigurnost putnika je glavni razlog zašto kabinsko osoblje inzistira na našoj pažnji, pozornosti i pridržavanju svih uputa koje nam prezentiraju prije svakog leta. Dalje, budući da su polijetanje i slijetanje najkritičnije faze leta te shodno tome snosne i najveći rizik, većina sigurnosnih uputa se odnosi upravo na te dvije faze.


Sad kad znamo kako je sigurnost glavni razlog zašto je izuzetno bitno slijediti sve upute kabinskog osoblja, u nastavku donosimo pregled najčešće komuniciranih uputa svojstvenih svim aviokompanijama.


Sjenila na prozorima moraju biti otvorena prilikom polijetanja i slijetanja


Vjerojatno svi možemo zamisliti situaciju kad se probudimo ujutro i rastvorimo zastore ili podignemo rolete, a sunce nas zaslijepi ili kad nestane struje i odjednom se zateknemo u mračnoj sobi bez svjetlosti. U svakodnevnoj situaciji imamo dovoljno vremena kako bi se oči prilagodile novonastaloj situaciji, no u slučaju izvanredne situacije sekunde postaju iznimno važne kako bi pravovremeno reagirali i spriječili negativne posljedice. Svi zrakoplovi su proizvedeni i testirani na način kako bi se svi putnici mogli evakuirati u vremenu od 90 sekundi koristeći polovicu dostupnih izlaza za nuždu. Zbog navedenog, u situaciji kad se cijeli avion mora evakuirati u vremenu od 90 sekundi svaki trenutak čini razliku. Uz navedeno, dodatan par očiju koji gleda kroz prozor može biti od izuzetne važnosti kako bi informirao kabinsko osoblje i posadu o mogućoj uočenoj nepravilnosti. Također, aerodromske službe mogu vidjeti situaciju u zrakoplovu i prije nego što uđu u njega. Sve zajedno nam daje odgovor na pitanje zašto sjenila na prozorima moraju uvijek biti otvorena prilikom polijetanja i slijetanja.


Sjedala moraju stajati u uspravnom položaju


U slučaju izvanredne situacije, putnici moraju biti u mogućnosti što prije napustiti zrakoplov kao što smo to već ranije ustvrdili. Ako se sjedalo ne nalazi u uspravnom položaju postoji velika vjerojatnost kako ćemo blokirati izlaz putnicima koji sjede iza nas. Valja napomenuti i kako su sjedala najbolje sigurnosno uglavljena kad se nalaze u uspravnom položaju te će u slučaju nesreće najbolje odgovoriti na moguće negativne posljedice takvog događaja.


Preklopni stolovi za sjedala moraju biti preklopljeni i učvršćeni


Kao i u slučaju sjedala koja moraju biti u uspravnom položaju, tako i preklopni stolovi moraju biti preklopljeni i učvršćeni kako bi u slučaju izvanredne situacije svi putnici mogli jednostavno ustati sa svojih mjesta. Također, valja napomenuti kako postoji i mogućnost ozljede u slučaju udarca u sami preklopni stol.


Laptop i osobne stvari trebaju biti pohranjeni u za to predviđene pretince


U slučaju naglog zaustavljanja zrakoplova ili nekakvog drugog nepredviđenog događaja, postoji izgledna vjerojatnost kako bi laptop ili druge osobne stvari mogle izazvati ozljede putnicima. U najboljem je interesu svih putnika odložiti sve potencijalno opasne predmete u za to previđene pretince iznad sjedala ili ispod sjedala ispred vas.


Sigurnosni pojas mora biti vezan i nije dopušteno koristiti toalet za vrijeme slijetanja i polijetanja


Vjerojatno je svima jasno kako pravilno vezan sigurnosni pojas spašava živote neovisno o vrsti prijevoznog sredstva. Također, važno je naglasiti kako odlazak u toalet može biti potencijalno opasno u trenutku kad slijetanje, odnosno polijetanje ne ide glatko i kad je preduvjet brze evakuacije čist prolaz prema izlazima za slučaj nužde. Ne moramo ni naglasiti koliko problema možete imati ako ostanete zaglavljeni u toaletu. To je razlog zašto vas kabinsko osoblje požuruje ukoliko odlučite otići na toalet tik pred slijetanje.


Mobiteli moraju biti u zrakoplovnom načinu rada i potrebno je ugasiti ostale elektroničke uređaje


Povijest ove sigurnosne upute dolazi iz vremena kad navigacijski sustavi zrakoplova nisu imali dovoljno dobro razvijenu razinu zaštite te kad je korištenje mobitela moglo utjecati na radio signale dok kokpit razgovara s kontrolom leta ili dok pokušava koristiti navigacijski ekran. Danas su na sreću napredovali i sami mobilni i elektronički uređaji, ali je i unaprijeđena zaštita navigacijskog sustava zrakoplova te većina istraživanja pokazuje kako korištenje navedenih uređaja ne može utjecati na samu sigurnost zrakoplovnog navigacijskog sistema. Također, važno je napomenuti kako je korištenje elektroničkih uređaja različito uređeno u pojedinoj zemlji, stoga se većina aviokompanija i dalje drži pravila koje zabranjuje korištenje mobitela osim u zrakoplovnom načinu rada, odnosno zabranjuju korištenje ostalih elektroničkih uređaja.


Na kraju, željeli bi naglasiti kako su sve navedene upute donesene s isključivim razlogom očuvanja sigurnosti svih putnika. Stoga poslušajte upute kabinskog osoblja pri svakom vašem letu i uživajte u sigurnom putovanju!


Kompanije su sve kreativnije sa svojim sigurnosnim demonstracijama, donosimo vam dvije po našem izboru:


British Airways

Korean Air


bottom of page