top of page

Korejski niskotarifni prijevoznik planira liniju prema Hrvatskoj

Južnokorejski niskotarifni avioprijevoznik, T’way Air, sklopio je ugovor o najmu tri širokotrupna zrakoplova tipa A330-300 te će preuzeti početkom 2022. godine. Kompanija do sada nije imala širokotrupne zrakoplove u svojoj floti, a u ljeto sljedeće godine planira pokrenuti nekoliko long-haul linija, uključujući i jednu prema Hrvatskoj.

T’way Air, južnokorejska niskotarifna aviokompanija sa središtem u Seulu, potpisala je ugovor o najmu tri širokotrupna zrakoplova tipa A330-300 kojima u ljeto 2022. godine planira uspostaviti promet na nekoliko long-haul linija, uključujući i liniju prema Hrvatskoj.


T’way trenutno u svojoj floti ima samo uskotrupne zrakoplove tipa B737-800 (njih čak 27), s kojima prometuje na linijama unutar Južne Koreje, ali i na nizu međunarodnih linija prema Kini, Japanu, Rusiji, Filipinima, Tajvanu, Tajlandu i Vijetnamu.


Nakon što je Korean Air ukinuo liniju Seul - Zagreb - Seul, T’way je dobio dozvolu od južnokorejskog Ministarstva transporta i infrastrukture za uvođenje direktnog leta iz Južne Koreje prema Hrvatskoj (maksimalno do četiri leta tjedno). Kompanija je svoje prve long-haul letove planirala za ovu godinu, no s obzirom na to da se globalna pandemija još nije smirila, planovi su odgođeni za sljedeću godinu.


Karata na long-haul linijama ove kompanije još nema u prodaji za sljedeću godinu i linija između Južne Koreje i Hrvatske od strane T'waya još nije najavljena, no prilikom najave uvođenja dalekih linija, sam CEO kompanije je potvrdio kako će među prvim odredištima biti upravo i Hrvatska.


S druge strane, Korean Air prodaje karte na direktnoj liniji između Seula i Zagreba počevši od travnja sljedeće godine, no valja podsjetiti da su karte na direktnoj liniji bile u prodaji i za ovu godinu, a letova zbog globalne pandemije nema.

U slučaju da se Korean Air vrati u Zagreb u proljeće 2022. godine (šanse za to su male), logična destinacija T’waya bi bio Dubrovnik. Kako se najveći korejski prijevoznik vjerojatno neće vratiti u zagrebačku zračnu luku, očekuje se da će upravo ovaj niskotarifni prijevoznik uvesti liniju između Seula i Zagreba.


Korean Air nije imao uspjeha u Zagrebu. Razloga je više, no jedan od glavnih je cjenovna politika kompanije. Naime, za putnike s polaskom iz Zagreba prema Seulu i drugim destinacijama u Aziji i Australiji Korean Air je gotovo uvijek bio najskuplja opcija, uz to, konkurencija je nudila znatno više tjednih letova (Emirates, Qatar Airways i Turkish Airlines). Zbog svega navedenog, udio korejskih državljana na liniji iz i prema Zagrebu iznosio je (pre)visokih 98%.

T’way je niskotarifna aviokompanija, ako zaista pokrene letove prema Hrvatskoj sljedećeg ljeta, možemo očekivati znatno povoljnije cijene karata u odnosu na one koje je nudio Korean Air. Konekcije preko Seula omogućile bi putnicima iz Hrvatske nastavak putovanja prema brojnim destinacijama u Japanu i Kini, a s obzirom na to da se ni Emirates ne planira vratiti u Zagreb, bila bi to još jedna dobra opcija za putnike prema spomenutim zemljama. O važnosti direktne linije ne moramo ni govoriti, južnokorejski su turisti već godinama jedni od značajnijih u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu.

Podsjećamo, prije izbijanja globalne pandemije Korean Air je za ljeto 2020. godine planirao seriju charter letova između Seula i Dubrovnika sa zrakoplovom tipa B777-300ER, a uz redovnu liniju prema Zagrebu koja je trebala nastaviti prometovati 3 puta tjedno sa zrakoplovom tipa B787-9, planirani su i dodatni charter letovi prema glavnom gradu Hrvatske.

bottom of page