top of page

Korean Air pokreće liniju za Budimpeštu, manje šanse za povratak u Zagreb

Updated: Aug 31, 2022

Korejski nacionalni avioprijevoznik, član SkyTeam alijanse, Korean Air, u listopadu ove godine uvodi redovnu liniju između Seula i Budimpešte.

Korean Air 03. listopada ove godine pokreće redovnu liniju između Budimpešte i Seula! Linija je bila planirana za ljetni red letenja 2020. godine, no do realizacije nije došlo do izbijanja globalne pandemije. Unatoč smanjenom broju međunarodnih putovanja južnokorejskih turista, Korean Air će ovog listopada uvesti redovnu liniju između dva grada, čime se značajno smanjuje šansa za povratak ovog prijevoznika u zagrebačku zračnu luku, prema kojoj je redovno prometovao do početka 2020. godine.


Linija između Zagreba i Seula obustavljena je zbog globalne pandemije, a kompanija je ostavljala mogućnost ponovne uspostave ove linije u ljetnom redu letenja 2021. i 2022. godine, što se na kraju ipak nije dogodilo. Korean Air je za potrebe južnokorejskog touroperatora trebao odraditi nekoliko charter letova prema Zagrebu u listopadu ove godine, o čemu smo ranije i pisali, no kako doznajemo, to se ipak neće dogoditi, letovi su otkazani!

Letovi između Budimpešte i Seula kreću s prometovanjem 03. listopada, jednom tjedno, a od kraja istog mjeseca broj tjednih letova će se povećati na dva. Na liniji će prometovati zrakoplovi tipa Boeing 787-9 kapaciteta 269 sjedala, koji su u posljednjoj godini operacija bili redovni gosti u Zagrebu.


Južnokorejski avioprijevoznik planira povećati broj tjednih letova na tri, te razvijati liniju u Budimpešti kao prioritetnu za poslovna i turistička putovanja. S obzirom na to da velik broj putnika u grupama iz Južne Koreje putuje regijom autobusom, ova će im linija svakako služiti za posjet Hrvatskoj iako će zrakoplovi slijetati u Budimpeštu. Kompanija u svom redu letenja na službenoj stranici još uvijek ima prikazanu i redovnu liniju prema Zagrebu za sljedeću ljetnu sezonu, no letovi su zatvoreni za booking.


No ne mora sve biti ni tako crno. Južnokorejski niskotarifni avioprijevoznik, Tway, u svoju je flotu napokon uključio i širokotrupne zrakoplove tipa A330-300, a kompanija je ranije najavila kako planira uvođenje redovne linije prema Zagrebu.

Četiri leta tjedno (ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom) bila su planirana i za ovogodišnji ljetni red letenja, no zbog smanjene potražnje prouzrokovane COVID-19 pandemijom kompanija je u posljednji trenutak ipak odustala od realizacije programa za ovu sezonu.


Otvaranje linije Korean Aira između Seula i Budimpešte, te potencijalno odustajanje istog avioprijevoznika od linije između Seula i Zagreba, bila bi odlična prilika za Tway i uspostavu redovne linije između glavnih gradova Hrvatske i Južne Koreje već sljedećeg ljeta.


Jedna zanimljivost: zrakoplov tipa B787-8 registarske oznake HL8508 koji je u vlasnišvu Korean Aira a iznajmljuje se za charter letove, u Zagreb dolazi 04. rujna iz Ljubljane, dok je odlazak za Bratislavu planiran sljedećeg dana u popodnevnim satima.

bottom of page