top of page

Kanada

Updated: Aug 24, 2021

S ciljem suzbijanja širenja virusa COVID-19 Federalna vlada Kanade je ograničila mogućnost putovanja u Kanadu. Do daljnjeg, većina stranih državljana ne može putovati u Kanadu, čak i ako imaju važeće elektroničko odobrenje za putovanje (eTA).

U Kanadu je dozvoljen ulazak:

  • Osobama koje imaju važeću kanadsku radnu dozvolu

  • Određenim kategorijama studenata

  • Osobama koje imaju status stranca s trajnim nastanjenjem (permanent resident)

  • Užim članove obitelji Kanadski državljana, osoba čiji je status reguliran posebnim zakon o kanadskim starosjediocima, te osobama koje imaju status stanca s trajnim nastanjenjem (potrebno je ishoditi posebnu dozvolu IRCC-a)

  • Osobama u tranzitu

  • Osobama koje dolaze iz humanitarnih razloga

  • Akreditiranim diplomatima i članovima njihovih obitelji

  • Zračnim i pomorskim posade

Sve osobe starije od 5 godina kojima je dopušten ulazak u Kanadu prije putovanja moraju se testirati unutar 72h prije polaska, te na ulasku u zrakoplov pokazati negativan PCR test. Međunarodni letovi ograničeni na četiri zračne luke Toronto, Montréal, Calgary i Vancouver, a postupak pri ulasku u Kanadu je značajno izmijenjen. Naime, prije ukrcaja na letove za Kanadu putnik mora imati negativni PCR test (testiranje je potrebno napraviti 72h sata prije polijetanja), te se prijaviti i dostaviti svoje podatke putem aplikacije ArriveCan (https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html).


Također potrebno je rezervirati smještaj na tri dana u hotelima odobrenim od strane kanadske vlade. Trošak smještaja iznosi 2.000,00 CAD po osobi, a osim smještaja navedena naknada uključuje hranu i prijevoz. Navedeni trošak snosi korisnik smještaja. Po dolasku u jednu od četiri zračne luke ponavlja se PCR test, te se rezultati istog čekaju u hotelskom smještaju. Nakon tri dana, a po primitku negativnih rezultata PCR testa, putnik nastavlja do svog odredišta gdje provodi preostalo vrijeme obavezne 14-dnevne samoizolacije.


Više informacija dostupno je na https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html.

bottom of page