Kako razlikovati Boeing od Airbusa?

S obzirom na to da su ova dva proizvođača zrakoplova najčešće prisutna na europskom ali i svjetskom nebu, većina putnika ipak ne zna razlikovati Boeing od Airbusa. Kako bi idućeg puta u zračnoj luci znali kojim zrakoplovom putujete (ako već ne sami tip, onda proizvođača), donosimo nekoliko smjernica kako ih razlikovati.

1.) Boeing ima šiljastiji nos, dok je kod Airbusa nos zakrivljeniji

Airbus lijevo, Boeing desno; photo: itsabouttravelling.com

2.) Prozori cockpita su kod Airbusa ravni pri dnu, dok kod Boeinga to nije slučaj

Boeing lijevo, Airbus desno; photo: quora.com

3.) Oblik motora Boeinga 737 ne razlikuje ga samo od Airbusa A320, već i od drugih zrakoplova. Umjesto savršeno okruglog, motor B737 ima spljošteno dno što otvoru daje jajoliki izgled. Avioni Airbusa imaju savršeno zaobljene motore.

Motor A320 lijevo te B737 desno, photo: itsabouttravelling.com

4.) Razlika između najčešćih širokotrupnih zrakoplova, A330 i B777 - obratite pažnju na broj zadnjih kotača na sljedećim fotografijama.

Zrakoplov B777 American Airlinesa
Zrakoplov A330 Lufthanse

Osim u broju kotača, A330 i B777 razlikuju se i u krilcima. A330 ih ima, kao i ovaj Lufthansin zrakoplov na fotografiji, dok to kod B777 nije slučaj. Također, motori zrakoplova B777 značajno su veći u odnosu na motore zrakoplova tipa A330.

5.) Razlika između 747 i A380? Vjerujemo da je ovo lako pitanje, pogledajte još jednom fotografiju na samom početku članka. No, koja je razlika između B767 i A330? Sada već ulazimo u detalje. Za običnog putnika vjerojatno će biti teško pronaći razliku, no obratite pažnju na položaj stražnjih kotača.

B767 Japan Airlinesa
A330 Qantasa

6.) Razlika između dva novija tipa zrakoplova, B787 Dreamlinera i A350? Iako su ovi zrakoplovi poprilično slični, još uvijek se razlikuju u položaju cockpit prozora no posebno u dizajnu motora.

A350
B787

Boeing B787 ima poseban oblik motora koji, između ostalog, pomaže u redukciji buke koju ovi snažni motori stvaraju.


Jasno, Boeing i Airbus nisu jedini proizvođači zrakoplova na svijetu, postoje još brojni drugi, u RH možemo redovno vidjeti i zrakoplove drugih proizvođača, poput ATR-a, Bombardiera i Embraera, no o njima u nekom od članaka koji slijedi.