top of page

Kako pilot komunicira sa zemaljskim osobljem koje radi na prihvatu i otpremi zrakoplova?

Pravilna i jasna komunikacija je bitna pretpostavka za siguran prihvat i otpremu zrakoplova. Većinski se komunikacija između pilota i zemaljskog osoblja odvija direktnom fizičkom komunikacijom bez upotrebe posebne tehnologije. Dakle, razgovorom uživo. No, postoji i potreba komunikacije između pilota i zemaljskog osoblja i u situacijama u kojima se pilot nalazi u pilotskoj kabini dok se zemaljsko osoblje nalazi oko zrakoplova.

Ramp Agent Supervisor za vrijeme pushback procedure, photo: swissport.com.au

U navedenim slučajevima, kad razgovor licem u lice nije moguć, zemaljsko osoblje i pilot koristit će interfon, odnosno unutrašnji telefonski sustav zrakoplova. Dakle, nešto poput portafona, to jest parlafona pomoću kojeg stanar priča s osobom koja se nalazi pred zgradom, odnosno kućom.


Kako bi koristili unutrašnji telefonski sustav zrakoplova, zemaljsko osoblje spojit će slušalice s mikrofonom na za to predviđeno mjesto na vanjskom dijelu trupa zrakoplova. Naravno, ovisno o tipu zrakoplova, utor za spajanje slušalica s mikrofonom može biti ugrađen na različitim mjestima.


Kod većine zrakoplova utor za spajanje slušalica nalazi se na ploči ugrađenoj kod nosa zrakoplova, odnosno prednjih kotača. Razlog tome leži u činjenici što je tu spojeno i vozilo za pushback, a zemaljsko osoblje komunicira s posadom kako neposredno nakon parkiranja zrakoplova, tako i za vrijeme pushback procedure. Više o pushback proceduri pročitajte klikom na link.


Unutrašnji telefonski sustav u zrakoplovu je vrlo važan jer omogućuje nesmetanu komunikaciju pilota sa zemaljskim osobljem dok u isto vrijeme komunicira i s kontrolom zračne plovidbe.


Pilot i zemaljsko osoblje komuniciraju putem interfona neposredno nakon dolaska zrakoplova na parkirnu poziciju, zatim prije, tijekom i na kraju pushback procedure te prilikom paljenja motora. Također, ovaj vid komunikacije koristi se i u drugim situacijama kad je to potrebno. Primjerice, u slučaju detekcije nepravilnosti u radu zrakoplova.


Za kraj donosimo dva zanimljiva videa koji odlično prikazuju kako ta komunikacija može izgledati u nekim uobičajenim situacijama, poput arrival i pushback procedure. Naravno, na engleskom jeziku, budući da je on praktički međunarodni jezik u sektoru civilnog zrakoplovstva.


Komunikacija zemaljskog osoblja i pilota za vrijeme pushback procedure

Simulacija komunikacije zemaljskog osoblja i pilota za vrijeme arrival procedure


bottom of page