top of page

Kako je Hrvatska u samo 3 tjedna dobila dvije linije za New York

Praktički od proglašenja neovisnosti, redovnih letova iz Sjedinjenih Američkih Država prema Hrvatskoj nije bilo. Već dulji niz godina u hrvatskoj su se avioindustriji među putnicima iskristalizirala dva cilja - imati niskotarifnog avioprijevoznika u Zagrebu te redovnu liniju iz Hrvatske za SAD. Oba cilja ispunjena su u kriznoj, 2021. godini.

Photo: Markus Mainka/Shutterstock.com

Zvuči paradoksalno, oba su se cilja ostvarila u godini kada je industrija još uvijek na koljenima, u vrijeme najveće krize u komercijalnoj avijaciji. Već pri izbijanju globalne pandemije pisali smo o tome da će ova kriza pružiti mogućnost svojevrsnog restarta zračnim lukama u Europi i svijetu, posljedično i u Hrvatskoj. U tom smislu, dvije su se hrvatske zračne luke istaknule - Zagreb je postigao dogovor s Ryanairom koji otvara bazu u Zagrebu i uvodi 14 novih linija, a Dubrovnik je u razmaku od svega 3 tjedna dogovorio dvije redovne linije iz SAD-a.


U 2019. godini, još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni, kada su naše zračne luke bilježile također rekordne brojke putnika, cjelogodišnjih redovnih linija prema SAD-u iz Hrvatske nije bilo. U Zagrebu je pak, u to vrijeme, bio tek mali broj niskotarifnih linija. Sada, u 2021. godini, godini koja bi trebala označiti oporavak avioindustrije (kakav - takav), hrvatske su zračne luke ostvarile dva spomenuta cilja nametnuta od strane putnika odnosno šire javnosti. Fokus ovog članka svakako ide na linije United Airlinesa i Delta Air Linesa iz New Yorka (zračne luke Newark i John F. Kennedy) prema Dubrovniku, s obzirom na to da smo dolazak Ryanaira u Zagreb već detaljno popratili u našim prethodnim objavama.


Dubrovnik i šira regija već godinama bilježe značajan dolazak američkih turista. Prva je to prepoznala američka aviokompanija American Airlines te je u ljeto 2019. godine uvela redovnu liniju iz Philadelphije za Dubrovnik, prvu direktnu liniju iz SAD-a od Hrvatske neovisnosti. Linija je bilježila iznimno visoku popunjenost pa je kompanija planirala u ljeto 2020. godine na njoj prometovati svakodnevno. Zbog krize u avioindustriji prouzročene pandemijom koronavirusa, kompanija je trajno ukinula ovu liniju.


Hrvatska je nedavno među prvima objavila kako su svi američki turisti dobrodošli na odmor ovog ljeta i pritom odredila jasne uvjete za ulazak i boravak u našoj zemlji. Bilo je to dovoljno da, uz pomoć određenih kontakata u aviokompanijama, United Airlines i Delta Air Lines objave pokretanje sezonskih linija prema Dubrovniku već u ovoj ljetnoj sezoni.

Prvi dolazak American Airlinesa u Dubrovnik, photo: Dubrovnik Airport

Američki su putnici specifični te se vrlo rado odlučuju na direktan let iz SAD-a ako je isti dostupan, presjedanje unutar države im ne stvara problem. Jasno, što kraće putovanje uz minimalni broj presjedanja postalo je važno gotovo svima koji putuju u vrijeme pandemije.


United Airlines uvodi liniju New York - Dubrovnik!

Delta Air Lines također najavila liniju New York - Dubrovnik!


United i Delta svojom mrežom konekcija omogućit će da putnici iz doslovno svih krajeva SAD-a preko New Yorka nastave svoje putovanje direktnim prekooceanskim letom prema Dubrovniku. Naravno, neosporno je da će veliki dio putnika putovati prema Hrvatskoj upravo iz New Yorka, najmnogoljudnijeg američkog grada, a s obzirom na relativno male kapacitete zrakoplova na linijama prema Dubrovniku, nema sumnje da će ova dva prijevoznika bez velikih problema, čak i u ovo krizno vrijeme, popuniti svoje letove prema Hrvatskoj.

Dvije aviokompanije, jedna s Newarka, druga sa zračne luke John F. Kennedy, od srpnja do početka listopada zajedno će nuditi 7 direktnih letova tjedno iz i prema Dubrovniku.


Iz New Yorka prema Dubrovniku direktni let bit će dostupan ponedjeljkom, utorkom, petkom, te po dva leta četvrtkom i subotom.


Iz Dubrovnika prema New Yorku direktni let dostupan je utorkom, srijedom, subotom te po dva leta petkom i nedjeljom.


United Airlines i Delta Air Lines u razdoblju od srpnja do listopada obavit će 92 povratna leta na najavljenim linijama (54 Delta / 38 United) te pritom ponuditi u oba smjera ukupno 40.672 sjedala. Samo u poslovnoj (business) klasi, dostupno je 5.088 sjedala.


Dakle, petkom i nedjeljom zrakoplovi United Airlinesa i Delta Air Linesa u Dubrovniku će biti u isto vrijeme te će polijetati prema New Yorku u razmaku od svega 45 minuta, United u 12:15, a Delta u 13:00 sati. Prema informaciji iz Zračne luke Dubrovnik, radi se na pripremi prihvata i otpreme zrakoplova ove dvije američke kompanije. Oba bi zrakoplova u dubrovačkoj zračnoj luci trebala biti spojena na aviomostove. Širokotrupni zrakoplovi u Dubrovniku nisu novost, a i brojni drugi prijevoznici takve su zrakoplove preko mostova spajali na putnički terminal (B787 TUI-a, B767 American Airlinesa, Austrian Airlinesa i sl.).

Dubrovnik je prva hrvatska zračna luka koja je instalirala aviomostove

Obje će aviokompanije prema Dubrovniku koristiti zrakoplove tipa B767-300ER, radi se o širokotrupnim zrakoplovima koji kod spomenutih kompanija imaju najmanji kapacitet u floti, što je i očekivano, kompanije su se odlučile na uvođenje ovih linija no kapacitet je relativno mali. Delta je pritom razmatrala opciju operacija sa B767-400ER, no od toga je u zadnji tren odustala. Isti tip zrakoplova na liniji iz Philadelphije koristio je i American Airlines, no njihovi zrakoplovi ovog tipa u svojim sjedalima nemaju čak ni LCD zaslon za svakog putnika.


Dubrovnik svoje zračne veze sa SAD-om vuče još od 70tih godina prošlog stoljeća kada su u ljetnoj sezoni prometovali brojni charter letovi iz SAD-a prema Dubrovniku. Krajem 70tih godina Dubrovnik je s New Yorkom i Chicagom povezivala tadašnja nacionalna kompanija, JAT, a od travnja 1983. godine i američki Pan Am. Od izbijanja rata i proglašenja hrvatske neovisnosti redovnih linija iz SAD-a prema Hrvatskoj više nije bilo, sve do ljeta 2019. kada je spomenuti American uveo liniju iz Philadelphije za Dubrovnik. Prva redovna linija iz New Yorka bit će linija Delte, a svega nekoliko dana kasnije New York i Dubrovnik povezat će i United Airlines.

Što dolazak dvije poznate američke aviokompanije znači za Hrvatsku?

Iako se dio šire javnosti žali na činjenicu da će obje američke aviokompanije prometovati prema Dubrovniku, a ne nekoj drugoj hrvatskoj zračnoj luci, valja naglasiti da se ovdje radi o linijama uvedenim isključivo zbog turističke potražnje iz SAD-a prema našoj zemlji, a Dubrovnik je logičan odabir s obzirom na ranije spomenutu posjećenost američkih državljana u Dubrovniku i Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Dubrovačka zračna luka na ovim linijama zasigurno neće imati značajan broj poslovnih putnika iz Hrvatske, kao ni hrvatskih turista, niti onih koji idu u posjet obitelji, već uglavnom američke goste koji žele provesti ljetni odmor na našoj obali.


S obzirom na to da kompanije vrlo ažurno prate što radi konkurencija, uvođenje linija prema Dubrovniku skrenulo je pažnju i brojnih drugih avioprijevoznika na Dubrovnik i Hrvatsku, što može rezultirati uvođenjem dodatnih linija.

No dolazak dvije američke aviokompanije u Hrvatsku ovog ljeta pruža mogućnost za otvaranjem novih linija iz SAD-a već u sljedećoj godini, uz uvjet prestanka globalne pandemije i oporavak putničke potražnje. U prilog tome ide i činjenica da bi do rujna ove godine State Department trebao objaviti ukidanje viza za hrvatske državljane, što bi svakako dodatno potaknulo avioprijevoznike na uvođenje linija prema zagrebačkoj zračnoj luci. Najlogičniji potez bilo bi uvođenje linije United Airlinesa iz jednog od svojih čvorišta na istočnoj obali SAD-a; Chicaga ili Newarka, manje vjerojatno Washingtona, prije svega zbog činjenice da je Croatia Airlines u istoj alijansi s Unitedom, te bi mogla koristiti linije hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika u regiji za privlačenje putnika na liniju iz Zagreba prema SAD-u.

U normalnim okolnostima (a nadamo se da će 2022. biti baš takva), uspjeh takve linije ne bi trebao biti upitan. S obzirom na to da su se dvije američke aviokompanije odlučile na svojevrstan "sukob" uvođenjem praktički istih linija prema Dubrovniku (a ne treba još otpisati i trećeg prijevoznika - American Airlines), jasno je da je fokus prijevoznika napokon na hrvatskom tržištu što otvara brojne mogućnosti upravama hrvatskih zračnih luka, prije svega Zagrebu, u pregovorima za uvođenjem takve linije već u ljeto sljedeće godine.

Neki bi rekli "nemojte nas buditi" u trenutku kada njihov klub osvoji nacionalno prvenstvo, mi kao pravi avijacijski geekovi kažemo isto - nemojte nas buditi, dva velika američka avioprijevoznika ovo ljeto dolaze u Hrvatsku a najveći europski avioprijevoznik uvodi 14 niskotarifnih linija prema Zagrebu. Zamislite da ste ovo čuli u 2019., bi li vjerovali? Ostvarilo se sada, podsjećamo, u godinama najveće krize u povijesti zrakoplovstva!

bottom of page