top of page

Kada će se uvesti linije iz Osijeka prema Londonu i Dublinu?

S obzirom na to da smo nakon najava ponovnog uvođenja određenih linija zaprimili veliki broj upita od naših čitatelja vezano uz međunarodne direktne letove prema Osijeku, osobito iz/prema Londonu i Dublinu, pokušat ćemo odgovoriti na ovo pitanje u tekstu koji slijedi.

Ryanair u Osijeku, photo: osijek-airport.hr

Zračna luka Osijek ima relativno mali međunarodni promet u odnosu na ostale zračne luke u Hrvatskoj, a u bližoj prošlosti bila je direktno povezana sa:

  • Londonom (Ryanair),

  • Baselom (Wizz Air) te

  • Stuttgartom i Kölnom (Eurowings).

Sve navedene linije trenutno ne prometuju, u najavi je samo jedna, ona između Stuttgarta i Osijeka od početka srpnja, no Eurowings još nije objavio i potvrdio svoj red letenja za srpanj pa je velika vjerojatnost da letovi na toj liniji neće krenuti idućeg mjeseca.


Ryanair i saga sa Londonom


Ryanair je dulje razdoblje prometovao na liniji između Osijeka i Londona (zračna luka Stansted), uglavnom dva puta tjedno sa svojim zrakoplovima tipa B737-800 koji imaju kapacitet od 189 putnika. Iako je linija uglavnom bila dobro popunjena, kompanija ju je na početku ljetnog reda letenja 2017. godine odlučila ukinuti. Postavlja se pitanje zašto. Prije svega, treba biti jasno da popunjenost putničke kabine (Load Factor) ne znači ujedno i profitabilnost same linije. Ako je kompanija 189 sjedala prodala po cijeni od 20 eura, kompanija na istoj sigurno neće ostvariti profit. To je samo jedan detalj u cijeloj priči oko održivosti određene linije, postoje brojni operativni troškovi (naknade za slijetanje i parkiranje u zračnoj luci, gorivo, catering, plaćanje letačkog i kabinskog osoblja, itd.) no zarada na samoj liniji svakako je vrlo bitna.


Ako pretpostavimo da je linija Osijek - London bila isplativa za ovu irsku niskobudžetnu aviokompaniju, moramo znati da Ryanair djeluje u cijeloj Europi te da mu cilj nije zadovoljiti se graničnom profitabilnošću na nekoj liniji, te će, ako je tome tako, vrlo vjerojatno istu ukinuti i prebaciti kapacitet u vidu slobodnog zrakoplova na neku drugu liniju gdje već ostvaruje solidnu zaradu i gdje im profit može biti još i veći dodavanjem novih letova i destinacija ili povećanjem postojećih.


Ono što Ryanair također radi, i što je vrlo specifično za ovu aviokompaniju, jest činjenica da od zračnih luka u koje leti traži plaćanje subvencija odnosno pokrivanje troškova reklamiranja same destinacije na njihovoj službenoj stranici. Zračne luke uglavnom na takav princip poslovanja pristaju kako bi aviokompaniju privukle u zračnu luku, a zatim, nakon određenog vremena, zračne luke više ne žele plaćati tu uslugu i pokušavaju pregovarati s Ryanairom. I to je gotovo uvijek neuspješno. Već se zna što će Ryanair učiniti - ukinuti liniju i prebaciti svoj kapacitet u drugu zračnu luku. Dogodilo se to više puta diljem Europe, u puno većim zračnim lukama, pa se ista stvar dogodila i u Osijeku.


Hoće li se Ryanair vratiti u Osijek na liniji iz Londona i Dublina, dva grada u koje je u posljednjih nekoliko godina preselio veliki broj hrvatskih državljana, osobito iz područja koje gravitira Zračnoj luci Osijek? Šanse su male. Ako se sama zračna luka odluči motivirati aviokompaniju ponovnim subvencijama tada možemo biti sigurni da hoće, no nije izgledno da će se zračna luka odlučiti na takav korak.


Također valja istaknuti da bi Ryanair letio prema Osijeku da na linijama prema ovom hrvatskom gradu postoji visoka potražnja jer upravo se to dogodilo s linijama ove kompanije prema Splitu i Dubrovniku. Naime, Ryanair je od zračnih luka u Splitu i Dubrovniku također tražio subvenciju, no zračne luke su to odbile i ponudile kompaniji uvjete koje imaju svi drugi prijevoznici. Ryanair je mogao reći ne, no velika potražnja ih je natjerala da uvedu te linije i prometuju na njima pod uvjetima koje su odredile same zračne luke. Naravno, ovdje se prvenstveno radi o potražnji prema Hrvatskoj koju diktira turizam, dok je Osijek odnosno Slavonija općenito još uvijek regija u Hrvatskoj s relativno niskim turističkim brojkama u usporedbi s onima na obali. Isto vrijedi i za liniju iz Dublina. Iako ondje živi još više hrvatskih državljana nego što je to slučaj sa Londonom, bez poticaja lokalne zajednice (u financijskom smislu) ne može se očekivati uvođenje direktne linije prema Osijeku.


Zašto je Wizz Air ukinuo liniju za Basel?


Linija Wizz Aira iz Osijeka prema Baselu bila je u prometu gotovo dvije godine, minimalno dva puta tjedno, te je u tom periodu imala prosječnu popunjenost kabine (Load Factor) od preko 80%. Općenito se smatra da bi takva popunjenost trebala značiti i profitabilnost linije, no kod niskobudžetnih avioprijevoznika postotak bi morao biti i viši. Naime, kao kupcima odnosno putnicima vrlo nam je bitno naći povoljnu cijenu aviokarte, nije problem to ni za aviokompaniju koja će gotovo na svakom letu ponuditi najnižu klasu s nekoliko vrlo povoljnih aviokarata. Problem nastaje kada putnicima cijena postane previsoka, a kompanija, ako ih ne proda, neće ostvariti profit na liniji. U tom slučaju događa se samo jedno - ukidanje linije. Upravo se to dogodilo i s ovom linijom, unatoč pomoći turističke zajednice i reduciranim cijenama za prihvat i otpremu zrakoplova u samoj zračnoj luci.


Hoće li Eurowings letjeti prema Stuttgartu?


Eurowings još uvijek, kako smo ranije spomenuli, drži u prodaji liniju Stuttgart - Osijek od početka srpnja, no trenutno je na njihovom webu dostupan raspored koji je u prodaji od perioda prije izbijanja pandemije te kompanija još nije revidirala red letenja za srpanj, što će sigurno i učiniti. Kako doznajemo, navedena je linija (prije ukidanja polazaka u lipnju) imala vrlo slabu prodaju pa ju je kompanija ukinula za ovaj mjesec te će se to vrlo vjerojatno dogoditi i s letovima u srpnju.


Koje linije možemo očekivati ove godine iz Osijeka?


Zračna luka Osijek vrlo će vjerojatno ove godine imati tek domaće linije Trade Aira i Croatia Airlinesa prema Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Linija prema Zagrebu putnicima omogućuje da s jednim presjedanjem nastave svoje putovanje prema brojnim destinacijama u Europi, no većini putnika cijene koje Croatia Airlines nudi (osobito prema Dublinu i Londonu gdje živi veliki broj hrvatskih državljana iz ove regije) je previsoka i demotivirajuća, pa putnici koriste zračne luke u okruženju (Budimpeštu, Beograd, čak i zračne luke na obali: Zadar, Pulu i Rijeku).


Hrvatska turistička zajednica (zajedno sa lokalnom), grad Osijek, Osječko - baranjska županija i sama zračna luka zajedno moraju donijeti plan uvođenja i zadržavanja međunarodnih linija prema Osijeku, odrediti destinacije koje su ključne (ranije spomenute to zasigurno i jesu) i pronaći na tržištu aviokompaniju koja bi bila zainteresirana obavljati letove uz određenu subvenciju. Dok nema zajedničkog stava i djelovanja navedenih tijela, do uspostavljanja samih linija neće doći.

bottom of page