top of page

Kabinsko osoblje Ryanaira sa sjedištem u Belgiji najavilo štrajk za sljedeći vikend

Sukladno pisanjima belgijskih medija, predstavnici sindikata koji zastupaju interese kabinskog osoblja Ryanaira sa sjedištem u Belgiji najavili su štrajk kabinskog osoblja u periodu od petka 22. travnja do nedjelje 24. travnja. Predmetni štrajk će utjecati na letove Ryanaira iz zračnih luka Bruxelles i Bruxelles Charleroi.

Štrajk kabinskog osoblja mogao bi utjecati na letove irskog niskotarifnog prijevoznika iz zračne luke Bruxelles Charleroi prema hrvatskim zračnim lukama. Ryanair u najavi ima letove iz zračne luke Bruxelles Charleroi prema:

  • Zagrebu (petak - 22.04., subota - 23.04. i nedjelja - 24.04.),

  • Zadru (subota - 23.04),

  • Puli (petak - 22.04.),

  • Rijeci (nedjelja - 24.04.).

Posljednji pokušaji posredovanja i mirenja između predstavnika radnika i uprave Ryanaira nije urodio plodom, stoga je sindikat 1. travnja poslao obavijest o štrajku upravi Ryanaira u Dublinu u ime kabinskog osoblja sa sjedištem u Belgiji.

Prema izjavama predstavnika sindikata jedan od glavnih problema predstavlja što se irski niskotarifni navodno ne pridržava belgijskog zakonodavstva te tako krši prava svojih radnika.


Sindikati smatraju i kako je veliki nedostatak što trenutno ne postoji direktor ljudskih resursa koji poznaje belgijsko pravo, budući da Ryanair u Belgiji zapošljava 650 ljudi od kojih ih 400 radi kao kabinsko osoblje i praznicima, vikendima, ranim te kasnim satima. Kao posljedicu navedenog, sindikati navode kako se često dokumentacija koja prati plaće i ostale socijalne doprinose krivo ispunjava.


Prema sindikatima, 75 posto kabinskog osoblja dobiva sektorsku minimalnu plaću dok aviokompanija u zračnoj luci Bruxelles Charleroi ostvaruje profitnu maržu od 30 posto.

bottom of page