Jeste li kad primijetili bijele linije spiralnog oblika unutar motora zrakoplova?

Osobe orijentirane na detalje ili pravi AVgeekovi su vjerojatno već više puta vidjeli relativno male bijele linije, u pravilu spiralnog oblika, koje se nalaze unutar samog motora zrakoplova. Oni koji nisu, sigurno će sljedeći put pridodati više pažnje tim sitnim detaljima dok promatraju na stajanci zrakoplov koji se priprema za ukrcaj putnika.

Photo: Zbvszek Pietrzak

U ovom članku odlučili smo pojasniti zašto se te linije uopće iscrtavaju unutar samog motora zrakoplova i koja je njihova svrha. Pa krenimo redom.


Navodno su prvi put ove bijele linije iscrtane još za vrijeme II. svjetskog rata na određenom broju zrakoplova tvrtke Messerschmitt. Smatra se kako su te linije služile mehaničarima kako bi odredili smjer rotacije propelera, budući da se propeler mogao rotirati pod utjecajem vjetra i u suprotnom smjeru dok motor zrakoplova ne radi ili ne radi dovoljno snažno. Također, postoji i teorija kako su navedene iscrtane linije služile i za distrakciju neprijateljskih vojnih pilota. No, u potonjoj teoriji radi se isključivo o legendi, a same linije iscrtavale su se prvenstveno iz sigurnosnih razloga, kao što je to slučaj i danas.

Photo: commons.wikimedia.org

Kao i u većini slučajeva kad pričamo o avijaciji, glavna svrha bijelih linija bila je i ostala sigurnost. U ovom slučaju radi se o sigurnosti prvenstveno svih osoba koje rade na primitku, otpremi ili servisiranju zrakoplova dok se nalazi parkiran na zemlji. Zahvaljujući bijelim sigurnosnim linijama zemaljsko osoblje može vrlo jednostavno uočiti jesu li motori zrakoplova isključeni i kojom se brzinom rotiraju elise motora.


Sigurno se pitate zašto bi uopće ove sigurnosne linije bile potrebne kad ionako svatko može jednostavno utvrditi radi li motor zrakoplova zahvaljujući iznimno snažnom zvuku koji motor proizvodi?


Možemo se i složiti s ovom tvrdnjom, ali samo djelomično i pod određenim okolnostima, budući da nije ista situacija kad se na stajanci nalazi samo jedan zrakoplov ili kad imamo više zrakoplova s uključenim motorima koji su paralelno parkirani na stajankama uz dodatne zrakoplove koji se kreću po rulnicama. Također, treba uzeti u obzir i bitnu činjenicu kako osoblje koje radi oko zrakoplova nosi ili bi trebalo nositi zaštitu za sluh, budući da izloženost zvuku rada motora zrakoplova može biti izuzetno opasna i rezultirati oštećenjima slušnih organa. Valja napomenuti kako su i anti-collision light te obojeni obrubi propelera, primjerice na zrakoplovu Dash Q400, instalirani upravo iz sigurnosnih razloga i radi sprječavanja tjelesnih ozljeda osoblja ili oštećenja samih zrakoplova.

Činjenica je kako su motori zrakoplova koji rade jedan od glavnih sudionika u nesrećama koje se događaju na tlu upravo zbog nepravovremenog uočavanja i nepoštivanja sigurnosnih oznaka postavljenih kako bi se izbjegle neželjene posljedice usisne snage motora. Čak i manji motor u praznom hodu ima opasnu zonu od približno 3 metra, unutar koje prijeti rizik od usisavanja motora. U svakom slučaju, bolje je spriječiti, nego liječiti. Izdvojiti nekoliko stotina eura za iscrtavanje bijelih sigurnosnih linija kao dodatne sigurnosti, svakako je bolja opcija ako to može i najmanje pomoći kako bi se izbjegle ljudske ozljede ili milijunske štete na samom zrakoplovu.


Postoji još jedno pitanje koje se često zna vezati uz bijele, sigurnosne linije, a to je mogu li ih ptice uočiti i doprinose li te linije smanjenju broja zrakoplovnih nesreća uzrokovanih kolizijom ptica i motora zrakoplova?

Photo: p1-mag.com

Kad već pišemo o razlogu zašto se bijele linije iscrtavaju na motorima zrakoplova samo ćemo spomenuti tu teoriju koja kaže kako navedene linije navodno doprinose smanjenju broja nesreća kojima su uzrok ptice. Naime, postoje tvrdnje prema kojima ptice lakše uočavaju iscrtane bijele linije, koje se pri rotiranju pretvaraju u bijele krugove, te kako zbog njih izbjegavaju motore zrakoplova. No, za navedenu teoriju, koja je najviše provjeravana 80-ih godina prošloga stoljeća, ne postoji dovoljan broj čvrstih, materijalnih dokaza koji bi je opravdali i zbog kojih bi je dalje izlagali i zagovarali.


Za kraj donosimo vam fotografiju na kojoj su izdvojene bijele, sigurnosne linije s izuzetno zanimljivim dizajnom.

Photo: Nicofox767 via Wikimedia

Nama je definitivno najzanimljivija sigurnosna linija poznata pod nazivom hurricane koju ima Philippine Airlines na zrakoplovima Airbus A330, a vama?