Italija

Updated: Aug 24

Vladinom Uredbom iz siječnja 2021. na cijelom nacionalnom teritoriju Italije produljeno je izvanredno krizno stanje do 31. srpnja 2021. godine. Od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju, neovisno o prijevoznom sredstvu i duljini boravka, treba ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan na sljedećoj poveznici.


Od 21. lipnja svi putnici iz država članica EU, država Schengenskog sporazuma, Kanade, Japana i SAD-a ulaze u Italiju bez obveza samoizolacije odnosno karantene ukoliko predoče jednu od sljedećih potvrda:

  • Digitalnu zelenu COVID EU potvrdu;

  • Negativni test na COVID- 19 (brzi antigentski test ili PCR test) koji nije stariji od 48 od trenutka uzimanja uzoraka i to za putnike starije od 6 godina;

  • Potvrda o primljenoj drugoj dozi cjepiva, 14 dana prije ulaska u Italiju;

  • Potvrda o ozdravljenju od virusa COVID-19. Protek vremena od ozdravljenja ne smije biti dulji od 6 mjeseci.

Gore pobrojane potvrde trebaju biti izdane na talijanskom, engleskom, francuskom ili španjolskom jeziku, te mogu biti u digitalnom obliku EU digitalne COVID potvrde ili potvrde u tiskanom papirnatom obliku.


Sukladno posljednjoj Uredbi talijanskog ministarstva zdravstva koja je stupila na snagu 28. lipnja 2021. godine, cijela je Italija u bijeloj zona (bez epidemiološkog rizika), ali je i dalje neophodan oprez i ponašanje sukladno pravilima zaštite od epidemije. Više informacija dostupno je na poveznici.