top of page

(PHOTO) Inauguralni let Uniteda iz New Yorka, zrakoplov nakon 8 sati leta sletio u Dubrovnik!

United Airlines, poznata američka aviokompanija, danas po prvi put slijeće u Zračnu luku Dubrovnik na novoj liniji iz New Yorka (Zračna luka Newark, New Jersey).

Photo: Dubrovacki Dnevnik

Zrakoplov tipa B767-300ER United Airlinesa, registarske oznake N648UA, star 29 godina, sinoć je, 01. srpnja, u 20 sati i 40 minuta po istočnoameričkom vremenu poletio iz Zračne luke Newark u New Yorku, na svom prvom, inauguralnom letu prema Zračnoj luci Dubrovnik.


Zrakoplov B767-300ER ima kapacitet od 30 putnika u business te 184 putnika u ekonomskoj klasi, a kako doznajemo, prvi let United Airlinesa prema Dubrovniku je u cijelosti popunjen, ukupno je u Dubrovnik prvim letom stiglo 214 putnika!

Prvi let za Dubrovnik, photo: FR24

Okvirno trajanje leta iz New Yorka za Dubrovnik je 8 sati i 55 minuta, a zrakoplov je u Dubrovnik sletio ranije od planiranog, nakon 7 sati i 45 minuta leta, u 10 sati i 32 minute po loklanom vremenu.


Unitedov B767 parkiran je na poziciju s mostom u Dubrovniku, a zračna luka osim prigodnim domjenkom i poklonima za prve putnike, zrakoplov pozdravlja tradicionalnim vodenim topovima odmah po slijetanju.

Kišni polazak iz New Yorka, photo: Florentino Reyes

Kako smo ranije objavili, prvi povratni let United Airlinesa iz Dubrovnika za New York poletjet će u subotu u 11 sati i 20 minuta, pa će se zrakoplov na prvoj rotaciji zadržati nešto više od 24 sata u Dubrovniku.


Specifikacije zrakoplova:

  • brzina krstarenja: 869 km/h

  • dolet: 10,002 km

  • raspon krila: 50,6 m

  • duljina: 54,94 m

Sjedala u zrakoplovima United Airlinesa ovog tipa opremljena su utičnicom i USB izlazom te LCD ekranima u svakom sjedalu. 30 sjedala u business klasi pretvaraju se u krevet te je kabina u konfiguraciji 1 - 1 - 1, a internet je dostupan svim putnicima.

Business clas United Airlinesa

United Airlines od danas do početka listopada na svoja četiri tjedna leta između New Yorka i Dubrovnika nudi više od 22.500 sjedala u oba smjera. Dodatno, američki je avioprijevoznik potpisao codeshare ugovor s hrvatskim nacionalnim avioprijevoznikom, Croatia Airlinesom, pa je putovanje iz New Yorka preko Dubrovnika moguće i prema Zagrebu.

Osim putnika iz New Yorka, United nudi odlične konekcije na više od 50 domaćih linija prema Dubrovniku pa je sigurno da će se brojni američki gosti ovog ljeta odlučiti putovati ovom linijom prema Hrvatskoj.


Važnost uspostave redovne linije iz New Yorka prema Hrvatskoj nakon više od 30 godina je zaista velika, a još više veseli što će već večeras prema Hrvatskoj poletjeti i drugi američki avioprijevoznik, Delta Air Lines. Uspostava redovnih letova iz New Yorka prema Dubrovniku otvara i veliku mogućnost uspostave redovne linije iz SAD-a prema zagrebačkoj zračnoj luci, o čemu u javnosti već čitamo godinama.


UPDATE:

09:56: Nakon 7 sati leta, zrakoplov United Airlinesa u ovome je trenutku iznad Ancone i započeo je sa spuštanjem s visine od 11,200 m, uskoro ulazi u zračni prostor Republike Hrvatske.


10:07: B767-300ER priprema se za slijetanje u Zračnu luku Dubrovnik. Trenutno se nalazi u blizini otoka Visa, na visini od 9 tisuća metara. Zrakoplov je gotovo u potpunosti pun.


10:09: Prije Uniteda u Dubrovnik će sletjeti zrakopolov Iberie iz Madrida te Finnaira iz Helsinkija.


10:11: Umjesto 8 sati i 55 minuta, prvi let iz New Yorka za Dubrovnik trajati će znatno kraće, 7 sati i 48 minuta.


10:18: Zrakoplov će sletjeti na stazu 11, pa će u prilazu putnici imati pogled na sami grad Dubrovnik.


10:20: Dva vatrogasna vozila postavljena su uz rulnicu kojom će zrakoplov United Airlinesa taksirati prema parking poziciji. Tradicionalnim vodenim pozdravom Dubrovnik će pozdraviti prvi dolazak ovog američkog prijevoznika iz New Yorka.


10:25: Zrakoplov ulazi u final approach. Za koji trenutak preletjeti će iznad dubrovačkih zidina, a za 2 minute naći će se na pisti dubrovačke zračne luke!


10:32: Touchdown! United Airlines je sletio u Dubrovnik!


10:40: Prvi putnici aviomostom ulaze u putničku zgradu dubrovačke zračne luke gdje ih prigodnim poklonima pozdravljaju domaćini.


11:00: Posada s dolaznog leta obavlja fotografiranje za uspomenu na prvi let ove aviokompanije prema Dubrovniku.


11:15: Na press konferenciji za novinare direktor Hrvatske turističke zajednice, direktor Zračne luke Dubrovnik, gradonačelnik Dubrovnika te direktor prodaje United Airlinesa govore o novoj liniji i njenoj važnosti za grad i regiju.


Galerija (photo: Ivan Vuković)

Dobrodošao United, čestitke Zračnoj luci Dubrovnik!

bottom of page