Iberia do kraja mjeseca u Zagrebu i Splitu, u Dubrovniku i u listopadu!

Iberia, španjolska nacionalna aviokompanija, članica Oneworld alijanse, do kraja rujna prometuje prema Zagrebu i Splitu, a kroz cijeli listopad prema Dubrovniku!

Španjolska Iberia smanjuje broj tjednih operacija prema hrvatskim zračnim lukama, krajem rujna ukinut će dvije od tri linije prema Hrvatskoj.

Iberia ove zime neće letjeti prema Zagrebu

Svega dan nakon objave kako Lufthansa ipak neće prometovati između Munchena i Zagreba ove zime, te nakon objave broja putnika u Zagrebu u kolovozu ove godine (više o tome OVDJE), španjolska Iberia također je revidirala svoj red letenja za predstojeću zimu - ni ova aviokompanija neće letjeti prema Zagrebu u mjesecima koji su pred nama!


Podsjećamo, iberia je još u zimu 2018. godine pokrenula redovne, cjelogodišnje letove prema Zagrebu, a broj tjednih letova na ovoj se liniji povećao u zimu 2019. godine. Nakon izbijanja globalne pandemije Iberia je ukinula ovu liniju te na njoj nije prometovala sve do 04. lipnja ove godine.

Kompanija je postepeno povećavala broj tjednih letova prema Zagrebu, no sada se isti ponovno smanjuju, te će do 26. rujna kompanija između Madrida i Zagreba prometovati tri puta tjedno, svakog petka, subote i nedjelje. Nakon 26. rujna više nema direktnih letova prema glavnom gradu Hrvatske, time je Međunarodna zračna luka Zagreb ostala bez još jedne linije u predstojećem zimskom redu letenja.


Iako je kapacitet zrakoplova ovog avioprijevoznika razmjerno velik, a potražnja zbog utjecaja pandemije značajno smanjena, minimalno dva tjedna leta bilo je nužno zadržati ove zime kako bi se putnicima omogućio veći izbor avioprijevoznika i transfernih čvorišta u Europi prema krajnjim destinacijama u svijetu. Madrid je, naime, poznato europsko čvorište za letove prema Sjevernoj i Južnoj Americi.

Nakon otkazivanja Lufthanse, a sad i Iberije, postavlja se pitanje koju je strategiju zagrebačka zračna luka pripremila kako bi zadržala cjelogodišnje linije i tradicionalne (legacy) prijevoznike, bilo bi pogrešno sav fokus staviti na nove linije Ryanaira i time izgubiti povezanost s poznatim europskim čvorištima preko kojih je moguće nastaviti putovanje prema brojnim odredištima u Europi i svijetu.

Uspjeh linije prema Splitu

Iberia je 01. lipnja obnovila promet prema Splitu te postepeno povećavala broj tjednih operacija. U kolovozu su zrakoplovi između Madrida i Splita prometovali svakodnevno, a kompanija, kako se bliži kraj ljetnoj sezoni, postepeno smanjuje broj tjednih operacija i na ovoj liniji.


Do kraja mjeseca kompanija će iz tjedna u tjedan smanjivati broj tjednih letova, s tri (četvrtak, petak i subota - 16.,17. i 18.09.) na dva (četvrtak i petak - 23. i 24.09.) tjedna leta. Posljednji let u ovoj ljetnoj sezoni najavljen je za utorak, 28. rujna.


Iz kompanije ističu kako su vrlo zadovoljni popunjenošću zrakoplova prema i iz Splita, ostavljajući mogućnost povećanja broja tjednih operacija prema ovoj zračnoj luci već u sljedećoj ljetnoj sezoni.

Iberia u listopadu samo prema Dubrovniku!

Iberia prema Dubrovniku prometuje od samog početka ljetnog reda letenja (kraja ožujka ove godine) a letovi će se odvijati sve do kraja listopada! Podsjećamo, Iberia je u kriznoj 2020. godini prometovala samo prema Dubrovniku u Hrvatskoj, a prije izbijanja globalne krize za ljeto 2020. godine Iberia je najavila i širokotrupne zrakoplove (A330) prema Zračnoj luci Dubrovnik.


Letovi su se kontinuirano povećavali, u srpnju je bilo dostupno čak 12 tjednih letova, a u kolovozu su zrakoplovi Iberije između Dubrovnika i Madrida prometovali dva puta dnevno! Samo je u kolovozu Iberia ponudila više od 20 tisuća sjedala na ovoj liniji što je impresivna brojka.


Nije tajna da španjolski turisti u najvećoj mjeri posjećuju Dubrovnik i širu regiju, pa ne čudi i velik broj tjednih operacija španjolskog avioprijevoznika prema ovoj zračnoj luci.

Dubrovnik će tako u listopadu jedini u Hrvatskoj imati direktnu vezu s glavnim gradom Španjolske, letovi će se odvijati tri puta tjedno, svakog petka, subote i nedjelje, pa će u posezoni između Dubrovnika i Madrida biti raspoloživo više od 5 tisuća sjedala.


Iberia je ove ljetne sezone imala značajno više tjednih letova prema Hrvatskoj nego što je to bio slučaj prošle godine, naravno, to i nije iznenađenje s obzirom na to da redovnih letova prema Zagrebu i Splitu u 2020. godini nije bilo.