top of page

Hrvatski državljani u SAD mogu i bez vize, a Hrvatska će ući i u Global Entry program!

Unatoč ranijim najavama kako bi za ukidanje viza za posjete SAD-u trebalo možda čekati još malo više od mjesec dana u javni prostor je danas stigla lijepa vijest! Američka ambasada u Zagrebu objavila je da hrvatski državljani od danas ne trebaju vizu za putovanje i ulazak u SAD!

Hrvatska je još sredinom 1990-tih godina ukinula vize za državljane SAD-a, a sad je napokon nakon 30 godina dočekala i ukidanje viza za hrvatske državljane.


S današnjim danom hrvatski državljani koji planiraju turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana mogu putovati u SAD bez vize putem prijave u The Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Kako bi se uspješno prijavili u ESTA sustav svi putnici državljani Republike Hrvatske moraju napraviti prijavu najmanje 72 sata prije polaska, a navedenu prijavu moguće je napraviti putem klika na LINK!


Za dobru pripremu za putovanje uvijek je potrebno dobro se informirati, stoga preporučujemo da prije polaska u SAD posjetite i stranice američke ambasade. Naročito bi bilo dobro pročitati dio koji se odnosi na najčešća pitanja i odgovore, a koji je dostupan klikom na LINK!


Također, odgovore na brojna pitanja koja se tiču ukidanja viza možete pronaći i u videu ispod!

Na kraju, donosimo još jednu odličnu vijest!

Hrvatska se našla u probranom društvu, budući da će biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry!

Ulazak u Global Entry program znači da će hrvatski državljani moći prolaziti preko graničnih prijelaza u SAD-u na privilegiran način, bez kontrole. To je poseban način koji SAD daje samo državama u čije institucije ima veliko povjerenje!


Dakle, Republika Hrvatska naći će se u društvu Njemačke, Švicarske i Velike Britanije te će biti 4 europska zemlja koja će ući u program Global Entry!

bottom of page