top of page

Hrana u zrakoplovima kroz povijest

Putnici se dijele u dvije kategorije: ili vole ili preziru hranu na letovima. Iako je danas standard takav kakav je, on je u povijesti bio nešto potpuno drugo. Nakon kratkog istraživanja, složili smo jedan povijesni presjek.

Photo: wikimedia.org

1920. - 1930:

Tijekom 20tih godina prošlog stoljeća fokus aviokompanija bio je na težini putnika i tereta u zrakoplovima, pa su se putnici čak i vagali prije ulaska u zrakoplov.


Služila su se samo hladna jela s obzirom da su sustavi unutar zrakoplova bili nerazvijeni te nije bilo prostora za osiguranje energije koja bi mogla stvarati toplinu i omogućiti podgrijavanje hrane. Izbor je obično uključivao hladnu prženu piletinu, voćne salate i elegantno sastavljene sendviče, poslužene na najlakšim tanjurima od porculana.


Europske su zrakoplovne kompanije u tom razdoblju bile raskošnije sa ponudom, posluživala su se jela koja su često uključivala salatu od jastoga, sladolede, sirne plate i šampanjac.


Kompanije poput Qantas Empire Airwaysa (prethodnika Qantasa) i Imperial Airwaysa (prethodnika British Airwaysa), putnicima su nudile jela od jastoga, volovskog jezika, pečene piletine i breskvi u kompotu.

Photo: wikimedia.org

Budući da je ovo također bilo doba u kojem su ljudi rijetko letjeli, jelovnici se nisu mijenjali s obzirom na to da putnici ne bi primjetili ponovljenu ponudu na svom idućem letu.


1930. - 1940.:

Sredinom 1930-ih kuhinja je postala dostupna na hidroavionima. Na hidroavionima Pan Am Clipper Classa putnicima su služena jela od govedine koja se pekla doslovno u zrakoplovu. Ovi su zrakoplovi imali čak i blagovaonicu, gdje su putnici objedovali u grupama, nad svilenim stolnjacima i uz švedski stol.

Photo: messynessychic.com

Istovremeno je United Airlines krenuo mijenjati svoj koncept cateringa pa je 1935. godine proširio ponudu pića, dodani su stolnjaci i pravo cvijeće u putničke kabine. Služeni su kokteli od rakovog mesa, salata od avokada i grejpa i druga jela.

1940. - 1950.:

U ovom je desetljeću uvedena zaleđena hrana u zrakoplovima. Služena je prvo američkim vojnicima koji su putovali u Europu, zatim je postala standard u cateringu. Smrznuta hrana zapravo je omogućila veći izbor jela, što se i dogodilo, jelovnici su od tih godina znatno prošireni.

1950. - 1960.:

Rezani ananasi posipani škampima, sirom, cherry rajčicama uz voćne kupove nudili su se u posebnim "lounge" dijelovima zrakoplova. American Airlines služio je nadjev od piletine.

Photo: wikimedia.org

Stilovi posluživanja također su postali složeniji, zahvaljujući većim zrakoplovima s više prostora za skladištenje hrane. Posada je krenula voziti kolica kroz prolaze između sjedala, nudeći svježu salatu i pripremajući hranu i koktele ispred samih putnika.

Photo: wikimedia.org

Na letovima Lufthanse pivo se posluživalo na način da je kabinsko osoblje točilo pivo putniku ispred njega iz bačvice.

Photo: Courtesy Lufthansa

1960. - 1970.:

Širokom uporabom mlaznih zrakoplova mijenja se koncept cateringa na letovima s obzirom da putovanja postaju značajno kraća. Trebalo je ujedno i ubrzati poslugu hrane i pića s obzirom na to da su zrakoplovi sve veći i sve veći broj putnika putuje ovim načinom prijevoza.

Photo: wikimedia.org

1970.-1980.:

Ovo je razdoblje u kojem aviokompanije počinju pretjerivati sa ponudom, osobito u prvoj i business klasi. Ponuda je vrlo kvalitetna i u ekonomskoj klasi. Za primjer, u prvoj se klasi jelo gotovo 2 sata u sljedovima, u ekonomskoj klasi po 30 minuta.


Zrakoplovne kompanije poput Japan Airlinesa počele su revidirati svoje ponude, stvarajući luksuzne sadržaje, jedna od njih je Teahouse in the Sky, koja je nudila odabir toplih i hladnih sakea te razne japanske čajeve.


A danas? Ovako nekako:


bottom of page