top of page

Hoće li Ryanair dodatno širiti svoju zagrebačku bazu?

Odgovor na pitanje iz naslova ovog članka jest pozitivan, no samo uz jedan uvjet koji ćemo detaljno opisati u tekstu koji slijedi.

Irski niskotarifni avioprijevoznik javio se na poticajni program Međunarodne zračne luke Zagreb, program koji smo prvi ekskluzivno objavili, a koji je zapravo ključni razlog dolaska Ryanaira u glavni grad Hrvatske.


Na temelju poticajnog programa (eng. incentive), Ryanair je na linijama pokrenutim do 30. lipnja ove godine ostvario značajne popuste čime je u velikoj prednosti u odnosu na druge avioprijevoznike u Zagrebu. Kako smo u veljači i najavili, poticajni je program zagrebačke zračne luke bio usmjeren na niskotarifne avioprijevoznike što je na kraju i urodilo plodom s obzirom na to da će za 15-tak dana Ryanair bazirati treći zrakoplov u Zagreb i ukupno prometovati na 24 međunarodne linije.

Hoće li se Ryanair širiti u Zagrebu? Direktor ove aviokompanije na posljednjoj je press konferenciji najavio da su oni na to spremni, prebacujući lopticu na Zagreb, navodeći da sve ovisi o upravi zračne luke. Pitate se na što je mislio Michael O'Leary? Mislio je na to da veće ekspanzije u Zagrebu neće biti sve dok Zagreb ne raspiše novi poticajni program i time omogući dodatne popuste irskom niskotarifnom avioprijevozniku. Podsjećamo, na prvim linijama Ryanair je zbog incentive programa sebi omogućio značajne uštede tako da je fiksni dio naknade za putnički servis za ovog prijevoznika sa 17,50 smanjen na iznos manji od 5 eura po odlaznom putniku.


No kako ovaj incentive program više nije aktivan po pitanju popusta vezanih uz nove linije, Ryanair trenutno nema interesa u najavi istih s obzirom na to da bi putničke takse bile računate u punom iznosu, dok je dio drugih naknada smanjen s obzirom na to da Ryanair ima bazu u Zagrebu.

Što možemo očekivati? Postoji vjerojatnost da će Međunarodna zračna luka Zagreb u sljedećim mjesecima objaviti novi poticajni program kako bi udovoljila želji Ryanaira, koji će zatim objaviti niz novih linija iz Zagreba. Naravno, na takav se program mogu javiti i drugi avioprijevoznici, no u slučaju da dođe do objave istog, upravi zagrebačke zračne luke bit će teško opravdati da poticajni program nije pisan na zahtjev irskog niskotarifnog avioprijevoznika. Ryanair svakako želi širiti poslovanje u Zagrebu a tempo razvoja u glavnom gradu Hrvatske prije svega ovisi o upravi zračne luke, o tome ćemo zasigurno saznati više u mjesecima koji su pred nama.

bottom of page