top of page

Hoćemo li ove zime moći putovati na Tajland?

Daleka putovanja postala su sve dostupnija te sve veći broj Hrvata odlazi na “ljetovanje” usred zime. Jedna od najposjećenijih destinacija svakako je Tajland, njegovi otoci i megalopolis Bangkok. Hoće li netko ove zime na Tajland? Teško, evo i objašnjenja zašto.

Globalna pandemija nije zaobišla Tajland, od travnja ova je zemlja zatvorena za strane turiste i to je, baš kao i svugdje u svijetu, utjecalo na nacionalnu ekonomiju. No pravi problemi tek će uslijediti u sljedećim mjesecima s obzirom na to da top sezona ondje tek počinje, u periodu od listopada do ožujka ovu zemlju posjećuju milijuni turista (gotovo 40 milijuna turista u 2019. godini).


Sve češće i naši sugrađani putuju u ovu daleku destinaciju, prije svega zbog prirodnih ljepota, relativno povoljnog smještaja, ali i zbog povoljnih cijena aviokarata koje kompanije nude prema odredištima kao što su Bangkok, Phuket, Chiang Mai, Krabi, Hat Yai...


Prošle zime iz Zagreba se s jednim zaustavljanjem redovno putovalo prema tajlandskim zračnim lukama Qatar Airwaysom, Turkish Airlinesom i FlyDubaijem, a dostupne su bile i druge opcije, preko Beča, Frankfurta, Münchena i drugih zračnih luka u Europi. Ipak, putovanje s prve tri spomenute aviokompanije bilo je povoljnije i brže te se većina naših sugrađana koristila uslugama upravo tih aviokompanija.


O ljepotama Tajlanda nećemo pisati, prošle smo zime i sami bili ondje i možemo samo reći da nije bilo globalne pandemije vjerojatno bi ponovno otišli na "ljetovanje" u prosincu u ovu predivnu zemlju, no to ćemo morati odgoditi za neka bolja vremena.


Određeni broj putnika, usprkos pandemiji, ipak želi putovati ove zime u daleke destinacije no Tajland im zasigurno neće biti opcija. Iako je broj zaraženih u toj zemlji izrazito mali, lokalne su vlasti odlučile primijeniti poprilično radikalan režim i teško da će Tajland ove zime biti pun turista. Naime, plan je otvoriti otok Phuket za strane turiste koji će na Tajland morati doći s negativnim testom na Covid-19. Nakon slijetanja u zračnu luku gost odlazi u hotel gdje u svojoj sobi provodi idućih 14 dana u karanteni. Super godišnji, zar ne? Ako nakon dva tjedna karantene gost poželi otputovati s Phuketa u Bangkok, po dolasku u glavni grad morat ćete se ponovno testirati i provesti još 7 dana u karanteni. Nakon toga ste slobodni kretati se Bangkokom (putovanje u drugu regiju podrazumijeva ponovno testiranje i 7-dnevnu karantenu).


S obzirom na to da većina putnika na Tajlandu provede oko 2 (maksimalno 3) tjedna, logično je da nitko od nas neće putovati u ovu zemlju kako bi gotovo cijeli godišnji odmor proveo u hotelskoj sobi. Kada na takve mjere nadodamo još i skroman izbor letova i neizvjesnost oko redovnog prometovanja (česta otkazivanja Qatar Airwaysa na liniji za Zagreb, svega 4 leta tjedno Turkish Airlinesa, vjerojatno otkazivanje svih letova FlyDubaija), očito je da na Tajland ove godine neće otići mnogo naših sugrađana.

bottom of page