top of page

Godišnja statistika Zadra, Pule i Osijeka

Još tri hrvatske zračne luke dostavile su svoju godišnju statistiku za tek završenu 2021. godinu. Zračne luke Osijek, Zadar i Pula zajedno su prihvatile i otpremile više od 795 tisuća putnika.

Još tri hrvatske zračne luke, uz jučer objavljenu statistiku Splita, Zagreba i Dubrovnika, dostavile su svoju godišnju statistiku, dok još čekamo podatke iz Rijeke i s Brača.


Zračna luka Osijek u prosincu prošle godine imala je 1.078 putnika, što je značajno više u odnosu na isti mjesec 2020. godine kada ih je bilo svega 215. Prije svega, ovakav porast Osijek je ostvario zahvaljujući redovnoj liniji Croatia Airlinesa između Munchena i Osijeka koja je u vrijeme oko Božića i Nove godine bila iznimno dobro popunjena.


Osijek 2021. godine nije imao redovnih međunarodnih linija već samo domaći promet te povremene ad-hoc charter letove koji su se uglavnom odnosili na europske nastupe Nogometnog kluba Osijek.


Ukupno je, u 2021. godini, kroz Zračnu luku Osijek prošlo 11.515 putnika, što je 4.889 putnika više u odnosu na 2020. godinu. Urednici portala Croatian Aviation letjeli su prema odnosno iz svih hrvatskih zračnih luka u 2021. godini, a nakon Zagreba, najviše upravo iz Osijeka. S obzirom na najave za 2022. godinu, očekuje se da će Osijek zabilježiti rast u odnosu na netom završenu 2021., no o konkretnim informacijama pisat ćemo kada za to dođe vrijeme.

Zračna luka Pula u prosincu 2021. godine imala je 1.079 putnika, tek jednog više od Osijeka! Pula je kroz cijelu 2021. godinu prihvatila i otpremila čak 270.524 putnika. Pula je, za razliku od Zadra, još uvijek ostala na relativno skromnim brojkama, iako je broj dolazaka turista u ovu hrvatsku regiju bio izrazito visok, no većina gostiju u Istru je doputovala cestovnim putem.


Sukladno najavama, promet bi trebao značajnije rasti u ljetnoj sezoni ove godine, očekuju se skore objave novih linija više avioprijevoznika.

Zračna luka Zadar apsolutni je "hit" među hrvatskim zračnim lukama i o tome smo već više puta pisali u objavama mjesečnih statistika. Nekoliko ljetnih mjeseci bilo je bolje čak i od rekordne 2019. godine, sve zahvaljujući ponovnom otvaranju Ryanairove baze u zadarskoj zračnoj luci.


Zadar je u prosincu prošle godine imao 1.054 putnika, dakle nešto manje od Pule i Osijeka, no ipak je, u cijeloj 2021. godini, prihvatio i otpremio 513.093 putnika, čime Zadru pripada četvrto mjesto po broju putnika među hrvatskim zračnim lukama. Sukladno najavama za ljetnu sezonu 2022., brojke bi trebale nastaviti rasti, usprkos činjenici da je irski Ryanair odgodio početak prometovanja na 12 linija iz Zadra za lipanj.


Rang lista po broju prihvaćenih i otpremljenih putnika u hrvatskim zračnim lukama je jasna - Splitu pripada prvo, Zagrebu drugo, Dubrovniku treće, Zadru četvrto, Puli peto, Rijeci šesto, Osijeku sedmo, a Braču osmo mjesto. Statistiku Rijeke i Brača objavit ćemo naknadno, po primitku podataka od spomenutih zračnih luka.


bottom of page