top of page

Gdje posada spava na dugim letovima?

Updated: May 26, 2020

Nakon polijetanja na long-haul letovima, osobito kada se radi o noćnom letu, član kabinskog osoblja doći će do vašeg sjedala i poslužiti vas hranom i pićem.

Prostor za odmor posade, photo: services.airbus.com

Nakon nekoliko sati leta, odjednom će vas poslužiti druga osoba, zašto? Zar svaki član kabinskog osoblja nema određeni sektor kabine koju poslužuje? Točno, ima je, no u jednom trenutku posada će se izmijeniti i to vrlo vjerojatno zbog odmora. Ali gdje posada spava?


Svaki tip zrakoplova ima svoju poziciju gdje se nalazi prostor za odmor posade. Za primjer, u zrakoplovu tipa B787 prostor za odmor posade nalazi se pri samom kraju ekonomske klase, iznad sjedala putnika. Prostor je poprilično uzak, kao i stepenice koje vode u takav prostor, no kabinsko je osoblje već naučeno na to.


Kod zrakoplova tipa A330-200 kompanije u teretni dio prostora ukrcavaju jedan teretni kontejner koji je zapravo prenamijenjen u ovu svrhu i sastoji se od ležaja za odmor posade, a posada se iz putničke kabine stepenicama spušta u prostor za spavanje.

Kontejner u teretnom prostoru zrakoplova A340, photo: Lufthansa

Nema luksuza u takvom prostoru, sastoji se doslovno od kreveta, posteljine i sigurnosnog pojasa. Naravno, prostor sadrži i TV, doslovno isti kao onaj što se nalazi u ekonomskoj klasi pred svakim putnikom. Dodatno, u prostoriji se nalazi i interfon kojim uglavnom posada koja je na dužnosti budi onu koja će preuzeti smjenu.


Nego, kada posada ima pravo na odmor? To ovisi o broju članova posade i trajanju samog leta. Na letovima duljim od 9 sati posada radi u smjenama, isto naravno vrijedi i za cockpit.


Ako letite iz Zagreba u Frankfurt gdje ćete se prebaciti na let za San Francisco, na letu će biti i dupla cockpit posada (umjesto 2 uglavnom 3 ili čak 4 pilota). Takav let traje gotovo 12 sati i posada se mora izmjenjivati zbog ograničenog radnog vremena. Na noćnim letovima posao u putničkoj kabini nije toliko zahtjevan s obzirom na to da većina putnika spava, pa članovi kabinskog osoblja naravno koriste to vrijeme za odmor. Prije slijetanja svi će ponovno biti na dužnosti, kao što će vam prije toga poslužiti doručak.

Kabinsko osoblje radi zahtjevan posao, osim što im je posao brinuti o usluzi i sigurnosti putnika na letu, rade posao koji je potrebno obavljati svih 365 dana u godini i na dugim letovima svakako pate od jetlaga o kojem smo pisali ranije.


Samo za primjer, posada Emiratesa provodi tek 24 sata u Zagrebu prije povratka prema Dubaiju, isto je i s posadom Qatar Airwaysa, a u periodu kada je Korean Air letio četiri puta tjedno za Zagreb, posada koja je u četvrtak dolazila u naš glavni grad već je idućeg dana, niti 24 sata kasnije, bila na zrakoplovu i pripremala ga za povratni let prema Seulu. Radi se o razlici od 7 sati.

bottom of page