top of page

Francuska kontrola leta u štrajku, moguća kašnjenja i otkazivanja letova

Francuska kontrola leta danas je, 16. rujna, u štrajku kojem će se odazvati velik broj djelatnika. Posljedično, doći će do otkazivanja većeg broja letova, kao i značajnih kašnjenja u najavljenim operacijama.

Francuska kontrola leta zatražila je od aviokompanija koje lete prema i iz Francuske da reduciraju svoj broj letova za čak 50%, nakon što je sindikat SNCTA koji predstavlja francuske kontrolore leta potvrdio današnji štrajk.


Negativan utjecaj štrajka najviše će se odraziti na nacionalnog prijevoznika, Air France, koji će danas odraditi 90% svojih prekooceanskih (long haul) letova, te 45% letova prema europskim odredištima. Avioprijevoznik je najavio da su kašnjenja te dodatna otkazivanja također moguća. Negativan utjecaj štrajka očekuje se i na zrakoplove u preletu francuskog zračnog prostora, s obzirom na to da će kapaciteti biti drastično smanjeni.


Sindikat je najavio kako će, ne dođe li do dogovora, štrajk biti ponovljen u razdoblju od srijede do petka, od 28. do 30. rujna ove godine.


Air France danas ima najavljen let prema Zagrebu te isti nije otkazan, dok će Croatia Airlines otkazati pojedine legove između Pariza, Zagreba i Dubrovnika. Ryanair je također otkazao rotaciju između Basela i Zagreba.


Ovo je još jedan u nizu štrajkova u avioindustriji u ovogodišnjem ljetnom redu letenja, u sezoni koja je dovela u pitanje funkcioniranje istog nebrojeno mnogo puta.

bottom of page