NOVOSTI

Francuska kontrola leta prijeti štrajkom

Nakon više od godinu i pol dana pregovora, francuska kontrola leta najavljuje štrajk koji bi, prema izjavama iz same organizacije, mogao biti najveći u povijesti!

Francuska kontrola leta prijeti štrajkom

Francuska kontrola leta dugo je pregovarala tražeći povišice za svoje djelatnike, no uz samo povećanje plaća sindikati traže i veće bonuse i više slobodnih dana za svoje članove. Pregovori su došli do zida i već nekoliko tjedana nema nikakvih razgovora, a prema svemu sudeći, štrajk u ovoj iznimno važnoj grani zračnog prometa mogao bi se održati ovog četvrtka, 25. travnja.

Prema trenutno dostupnim informacijama, dođe li do štrajka, a vrlo je izvjesno da hoće, u francuskim će zračnim lukama biti otkazano više od 70% planiranih letova, a značajnija kašnjenja izgledna su općenito u europskom zračnom prometu tog dana s obzirom na to da će i preleti preko teritorija Francuske biti reducirani.

Najveći udarac štrajkom kontrola leta će zadati francuskom nacionalnom avioprijevozniku, Air Franceu, koji još uvijek nije otkazao letove, s obzirom na to da se čeka finalna potvrda sindikalne akcije za navedeni datum. U četvrtak, 25. travnja, Air France ima najavljena dva dnevna leta između Zagreba i Pariza, pa je za očekivati da će, u slučaju da do štrajka dođe, prijevoznik obaviti barem jedan od dva najavljena leta, dok letova prema drugim hrvatskim gradovima francuskog nacionalnog prijevoznika tog dana nema. Operativno će štrajk zasigurno biti problem i za Croatia Airlines, koja tog dana planira prometovati na redovnoj liniji između Zagreba i Pariza te Dubrovnika i Pariza. Uz to treba spomenuti i druge prijevoznike koji prometuju iz francuskih zračnih luka prema odredištima u Hrvatskoj, poput Transavie, EasyJeta i Ryanaira, na koje će sam štrajk zasigurno ostaviti operativne posljedice.

S obzirom na to da avioprijevoznici za sami štrajk, ukoliko do njega dođe, nisu krivi, putnici neće moći ostvariti naknade sukladno regulativi 261 Europske Komisije, no tradicionalni avioprijevoznici, poput Air Francea i Croatia Airlinesa će zasigurno ponuditi svojim putnicima besplatno prebacivanje na letove drugih prijevoznika, dok niskotarifni avioprijevoznici takve opcije svojim putnicima ne nude, ostavljajući putnicima na izbor povrat novaca uplaćenih za aviokartu ili promjenu datuma putovanja kod istog prijevoznika.

Kako smo i najavili prilikom početka ljetnog reda letenja, nema sumnje da ćemo ovog ljeta gledati brojne sindikalne akcije od strane djelatnika aviokompanija, zračnih luka, kontrole leta te drugih važnih čimbenika zračnog prometa.

1 komentar

Pritisnite ovdje da bi ostavili komentar