top of page

(FOTO, VIDEO) Zrakoplovi u posebnim bojama

Svakoga dana putujemo zrakoplovima koji su, tehnološki i u svakom drugom smislu, sve napredniji. Većina šire javnosti složiti će se s činjenicom kako su bojanja (eng. aircraft livery) danas puno jednostavnija u odnosu na ona u prošlosti, mi ćemo se u ovom članku fokusirati upravo na ta specijalna bojanja zrakoplova i prikazati vam neka od najzanimljivijih!

Postoji više razloga zašto se aviokompanije odlučuju na posebna bojanja zrakoplova, treba naglasiti kako je većina flote uvijek obojana jednako, a tek se manji dio zrakoplova boja u posebna izdanja. Navesti ćemo vam razloge i dati primjere raznih zanimljivih liverya koji su se mogli vidjeti u hrvatskim zračnim lukama.


Proslave raznih obljetnica

Aviokompanije na ovaj način vrlo često obilježavaju svoje godišnjice poslovanja, primjer je svakako ova fotografija Dreamlinera kompanije Korean Air koji je zbog te prigode dobio natpis "Beyond 50 years of Excellence" s posebnim logom, imali smo ga prilike vidjeti u Zagrebu!

No, nisu to samo godišnjice, na ovaj se način obilježavaju i drugi bitni događaji, kod nas bi to svakako bio zrakoplov Croatia Airlinesa koji je iz Moskve u Hrvatsku vratio igrače s Svjetskog nogometnog prvenstva. Zrakoplov je u kratkom roku dobio naljepnicu "Bravo Vatreni!"

Retro bojanja

Aviokompanije se u određenom trenutku odlučuju na promjenu bojanja i tada ulaze u vrlo zahtjevan (operativno i financijski) proces bojanja cijele flote. No, mnoge kompanije danas u svojoj floti imaju i retro bojanja, onakva kakva su koristili u prošlosti. Takvi zrakoplovi uvijek su rado viđeni u zračnim lukama te su svojevrstna poslastica za zaljubljenike u avijaciju.


Ovakve zrakoplove možemo relativno često vidjeti i u Hrvatskoj. Evo nekoliko primjera:

Zrakoplovi u bojama alijansi

Ovo je jedan od glavnih razloga zašto većina aviokompanija ima specijalno bojanje zrakoplova. Naime, svaka aviokompanija koja je dio određene zrakoplovne alijanse, mora obojiti određeni postatak svoje flote u boje zrakoplovnog udruženja (alijanse).


Što su zrakoplovne alijanse?


U floti Croatia Airlinesa jedan zrakoplov tipa A319 ima "Star Alliance" livery.

Evo još nekoliko primjera zrakoplova obojanih u boje alijanse kojoj njihove zrakoplovne kompanije pripadaju:

Reklame

Što se tiče reklama, ovdje je izbor zbilja velik po pitanju posebnih bojanja. Naime, neke se kompanije odlučuju oglašavati tako da je njihova reklama otisnuta na trupu zrakoplova, ili pak da je cijeli zrakoplov obojan kao jedna velika reklama. Tu bi, što se tiče Europe, svakako mogli istaknuti Eurowings koji ima zaista šarolik izbor specijalnih bojanja.

Ne tako davno, Turistička zajednica Kvarnera platila je Eurowingsu oglašavanje na jednom od njihovih zrakoplova, pa je A320 nosio naljepnicu s reklamom Kvarnera:

Državni zrakoplovi

Državni zrakoplovi uvijek spadaju u kategoriju posebnih bojanja s obzirom na to da su u vlasništvu države i nisu dio flote nacionalnog aviokompanija.

Air Force One u Zagrebu, photo: wikimedia.org
Državni zrakoplov Južne Koreje, photo: wikimedia.org
Državni zrakoplov Turske, photo: thenational.ae

U nastavku pogledajte jednominutni video bojanja zrakoplova Croatia Airlinesa. U ožujku 2019. godine kompanija je odlučila promijeniti dizajn svojih zrakoplova, a najveća se promjena odnosi na promjenu boje podvozja zrakoplova iz plave u bijelu.

bottom of page