top of page

Finnair prema Dubrovniku i Splitu, jedan charter za Zagreb

Finski nacionalni avioprijevoznik potvrdio je kako od lipnja planira ponovno obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema Dubrovniku i Splitu.

Photo: Finnair

Finnair, nacionalni avioprijevoznik Finske, planira od lipnja obnoviti promet na svojim sezonskim linijama prema Splitu i Dubrovniku. Kompanija je prethodnih godina kratko prometovala i na redovnoj liniji prema Puli, no ista je ukinuta prije izbijanja globalne pandemije.


Upravo zbog pandemije, ova poznata aviokompanija u ljeto 2020. godine nije prometovala prema Hrvatskoj. Naime, značajan postotak putnika na letovima Finnaira prema hrvatskim zračnim lukama čine transferni putnici iz Azije, kojih u ljeto 2020. godine gotovo da i nije bilo. Kada se na to nadodaju poprilično restriktivne mjere u Finskoj, privremeno ukinute linije nisu bile veliko iznenađenje.


Iako Finska trenutno ne preporučuje svojim građanima putovanja u inozemstvo, uključujući i Hrvatsku, za očekivati je da će s dolaskom ljeta mjere biti značajno blaže, pa će se svojevrsnim otvaranjem granica omogućiti i turistička putovanja prema Hrvatskoj.

Iz tog razloga Finnair planira obnoviti promet prema Splitu i Dubrovniku u ljeto ove godine. Prvi let prema Splitu trenutno je najavljen za 03. lipanj, a kompanija nudi čak pet letova tjedno. Gotovo je sigurno da će kompanija određeni broj letova na tjednoj razini otkazati (sukladno bookingu, osobito na početku uspostave linije), no povratak Finnaira u Split ovog ljeta ne bi trebao biti upitan.


Na liniji Helsinki - Dubrovnik - Helsinki Finnair planira uspostaviti promet od 01. lipnja s četiri leta tjedno, no iz kompanije također upozoravaju na mogućnost otkazivanja pojedinih rotacija.


Iako je Finnair prije izbijanja COVID-19 krize intenzivno radio na uspostavi linije Helsinki - Zagreb - Helsinki, to se iz očitih razloga nije dogodilo. Kompanija će ove nedjelje (18. travnja) doći u Zagreb na ad-hoc charter letu iz Helsinkija, što će biti odlična prilika za zagrebačke spottere koji zrakoplove ove aviokompanije ne mogu vidjeti često u zagrebačkoj zračnoj luci.


Zrakoplov tipa E190 u Zagreb bi trebao sletjeti u 16 sati i 30 minuta pod brojem leta AY7569.

bottom of page