top of page

Finnair planira povratak u Hrvatsku

Finski nacionalni avioprijevoznik potvrdio je povratak u Hrvatsku s dvije linije iz Helsinkija za ljetni red letenja 2021. godine.

Finnair u ljetnom redu letenja 2020. godine nije prometovao prema hrvatskim zračnim lukama. Kompanija je u jednom trenutku najavila letove prema Dubrovniku, no isti se nisu realizirali zbog epidemiološke situacije i restrikcija na državnim granicama.


Hrvatsko je tržište vrlo važno ovoj aviokompaniji, osim same P2P potražnje, kompanija u Hrvatske zračne luke dovodi veliki broj transfernih putnika iz brojnih azijskih destinacija, prije svega Kine, Japana i Južne Koreje.


S obzirom na to da se Emirates i Korean Air neće vratiti u zagrebačku zračnu luku sljedećeg ljeta, Finnair očekuje veći broj transfernih putnika prema popularnim hrvatskim destinacijama poput Splita i Dubrovnika, prema kojima kompanija namjerava prometovati u ljeto sljedeće godine.

Sigurni smo u povratak na hrvatsko tržište u ljeto 2021. godine. Linije iz Helsinkija prema Splitu i Dubrovniku ponovno će biti važna veza između Azije i Jadrana.

Linija Helsinki - Split - Helsinki prema trenutnom planu Finnaira trebala bi krenuti s redovnim direktnim operacijama od 11. svibnja 2021. godine s 5 letova tjedno (svakog utorka, srijede, četvrtka, subote i nedjelje). Na linijama su najavljeni zrakoplovi tipa A319 koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 144 putnika. Finnair planira prometovati na ovoj liniji sve do jeseni (početka listopada) sljedeće godine.


Linija Helsinki - Dubrovnik - Helsinki planirana je od 29. ožujka, no kompanija će još prilagođavati red letenja prema Dubrovniku sukladno epidemiološkoj situaciji.


Prema trenutnom redu letenja potvrđenom od strane ove aviokompanije, u travnju i svibnju doći će do povećanja broja tjednih operacija tako da će od 25. svibnja na ovoj liniji biti dostupno čak 6 letova tjedno (svakog dana osim četvrtkom). U odnosu na liniju prema Splitu, kompanija prema Dubrovniku planira koristiti zrakoplove tipa A321 koji imaju kapacitet od 209 putnika. Finnair u svojoj floti ima čak 19 zrakoplova ovog tipa.


Sama činjenica da je Finnair odlučio u svojoj mreži destinacija za 2021. godinu zadržati dvije linije prema Hrvatskoj je važna i pozitivna vijest. Još uvijek je upitno hoće li Croatia Airlines u ljeto sljedeće godine ponovno uvesti direktnu liniju između Helsinkija i Zagreba.

bottom of page