top of page

Finnair planira letjeti prema Americi umjesto Eurowings Discovera


Finski nacionalni avioprijevoznik Finnair podnio je zahtjev Ministarstvu prometa Sjedinjenih Američkih Država (DOT) za izdavanjem ovlaštenja za letove na rutama prema SAD-u u ime njemačkog avioprijevoznika Eurowings Discovera iz Lufthansa grupacije.

Photo: www.finnair.com

Zrakoplovi Finnaira će se ovog ljeta moći vidjeti na Floridi i Nevadi, budući da će zrakoplovi finskog nacionalnog prijevoznika letjeti u ime Eurowings Discovera iz Frankfurta za Tampu i Las Vegas te iz Münchena u Las Vegas.


Eurowings Discover i Finnair sklopili su ugovor o najmu, tzv. ACMI (aircraft, crew, maintenance and insurance) najam zrakoplova ili „mokri” najam zrakoplova (wet lease) koji podrazumijeva ugovor u kojem jedna aviokompanija, u ovom slučaju Finnair, iznajmljuje svoje zrakoplove, posade, održavanje i osiguranje drugim zrakoplovnim kompanijama, dakle Eurowings Discoveru.

Letove iz Frankfurta prema Tampi i Las Vegasu te iz Münchena prema Las Vegasu Finnair će obavljati zrakoplovi tipa Airbus A330-300. Ako kompanija uspješno ishodi sve dozvole, prvi let Finnaira prema SAD-u očekuje se 15. svibnja 2022. godine.


Finnair je jedna od aviokompanija na koje je najviše utjecao ratu u Ukrajini, budući da su joj primarno tržište Europa i Azija prema kojoj je zatvoren ruski zračni prostor. Prema nedavnoj analizi koju je napravio Eurocontrol na temelju podataka koje je zabilježio Flightradar24, trajanje povratnih letova finskog nacionalnog prijevoznika između Europe i Azije produljilo se i do 7 sati.


Zbog navedenog kompanija se suočila s brojnim poteškoćama te se našla s viškom zrakoplova pa je morala otkriti druge načine osiguravanja prihoda. Jedan od načina nadoknade prihoda je ponuda najma svojih usluga drugim aviokompanijama poput "mokrog" najma zrakoplova.

bottom of page