Finnair planira letjeti prema Americi umjesto Eurowings Discovera


Finski nacionalni avioprijevoznik Finnair podnio je zahtjev Ministarstvu prometa Sjedinjenih Američkih Država (DOT) za izdavanjem ovlaštenja za letove na rutama prema SAD-u u ime njemačkog avioprijevoznika Eurowings Discovera iz Lufthansa grupacije.

Photo: www.finnair.com

Zrakoplovi Finnaira će se ovog ljeta moći vidjeti na Floridi i Nevadi, budući da će zrakoplovi finskog nacionalnog prijevoznika letjeti u ime Eurowings Discovera iz Frankfurta za Tampu i Las Vegas te iz Münchena u Las Vegas.


Eurowings Discover i Finnair sklopili su ugovor o najmu, tzv. ACMI (aircraft, crew, maintenance and insurance) najam zrakoplova ili „mokri” najam zrakoplova (wet lease) koji podrazumijeva ugovor u kojem jedna aviokompanija, u ovom slučaju Finnair, iznajmljuje svoje zrakoplove, posade, održavanje i osiguranje drugim zrakoplovnim kompanijama, dakle Eurowings Discoveru.

Letove iz Frankfurta prema Tampi i Las Vegasu te iz Münchena prema Las Vegasu Finnair će obavljati zrakoplovi tipa Airbus A330-300. Ako kompanija uspješno ishodi sve dozvole, prvi let Finnaira prema SAD-u očekuje se 15. svibnja 2022. godine.


Finnair je jedna od aviokompanija na koje je najviše utjecao ratu u Ukrajini, budući da su joj primarno tržište Europa i Azija prema kojoj je zatvoren ruski zračni prostor. Prema nedavnoj analizi koju je napravio Eurocontrol na temelju podataka koje je zabilježio Flightradar24, trajanje povratnih letova finskog nacionalnog prijevoznika između Europe i Azije produljilo se i do 7 sati.


Zbog navedenog kompanija se suočila s brojnim poteškoćama te se našla s viškom zrakoplova pa je morala otkriti druge načine osiguravanja prihoda. Jedan od načina nadoknade prihoda je ponuda najma svojih usluga drugim aviokompanijama poput "mokrog" najma zrakoplova.