top of page

Filip Frigan, Nomago Travel: Jedina dobra stvar pandemije - karte nikada nisu bile fleksibilnije!

Donosimo vam intervju s voditeljem putničke agencije Nomago Travel, Filipom Friganom. Filip u Nomagu radi već punih 11 godina, prošao je sve pozicije unutar kompanije i prava je osoba za razgovor o putovanjima i poslovanju turističkog sektora općenito u ovo, blago rečeno, krizno vrijeme.

Ako se ne varamo, STA putovanja je relativno nedavno postao Nomago? Što se time promijenilo?

Tako je, 11.11.2019. je bio dan kada se STA putovanja preimenovao u Nomago Travel te time postao dio grupacije Nomago. Taj dan smo imali veliki event s našim klijentima, suradnicima i influencerima koji su došli poslušati putopisna predavanja i panel. Osim toga smo napravili i veliki launch nagradne igre i web aplikacije „Travel Buddy“ putem koje su putnici mogli pronaći suputnike kroz upitnik te dobiti mogućnost osvojiti avio karte za sebe i svojeg suputnika za destinaciju iz snova.

STA putovanja je u 20 godina postojanja stvorio poznati brand, a uz pripajanje Nomagu, uz dosadašnju ponudu povoljnih avio karata, smještaja, osiguranja, organizacije jezičnih kampova za djecu, Work and Travel programa za mlade te organizacije poslovnih putovanja, sada nudi i autobusni prijevoz do brojnih destinacija u Europi. Cilj je bio spojiti putnički dio, koji se više bazirao na avio prijevozu, s cestovnim prijevozom te time korisniku pružiti sve usluge putovanja i mobilnosti na jednom mjestu. Nomago danas u svojoj floti ima preko 400 autobusa te preko 1000 zaposlenih ljudi.

Nomago Travel nudi sve proizvode vezano za turizam. Posjedujemo IATA-u tako da direktno prodajemo avio karte, posjedujemo i posebne studentske tarife te work and travel tarife za mlade koji idu raditi u SAD. Od putovanja radimo sve individualno, avio karte, rental, bus, transfer, smještaj, osiguranje, pomoć kod izrade viza - dakle tu smo za sve tipove putnika i sve aspekte putovanja.

Od grupnih putovanja radimo sa svjetskim tour operaterima kao što su Intrepid, G-adventures te Nomad Africa, a upravo ova posljednja nudi zainteresiranima (doslovno iz cijelog svijeta) putovanje Afrikom s lokalnim vodičem. Daleka putovanja smo ove godine radili samo za poslovne korisnike i njih imamo često. Za sada su aktivna tržišta Koreje i SAD-a, po potrebama klijenata. Što se tiče individualnih putovanja, u normalnim okolnostima Azija prednjači kao destinacija, prije svega jer je najpristupačnija. Tajland je nekako uvijek bio "in" te je imao i dosta putnika povratnika.

Jedan gospodin je bio čak 24 puta na Tajlandu u posljednjih 5 godina. Što se tiče atraktivnih kontinenata - mogu jedino reći da Južna Amerika nije toliko tražena.

Trenutno na webu nudite opcije Jeftino u Kijev i Istanbul, radi se o dvije destinacije za koje Hrvatima trenutno ne treba negativan nalaz testa i za koje smo mi organizirali nagradni natječaj, kakav je interes?

Na žalost, za sada, kao i uvijek, ima dosta upita, no realizacija je 10% dok je prije izbijanja globalne pandemije ona bila čak 80%, dakle pad je više nego očit. Ništa drugačije nije ni u drugim segmentima poslovanja. Nomago se bavi prodajom avio karata i potražnja je značajno pala, u odnosu na prošlu godinu pad iznosi otprilike 80%. Najveći udio u izdanim karata ostaje u business sektoru koji, pandemiji unatoč, mora putovati odnosno raditi.


Kako se vi kao agencija nosite s otkazivanjem letova? Koliko je s vaše strane pouzdano danas rezervirati let mjesec do dva dana unaprijed?

Danas, na žalost, imamo operativne promjene aviokompanija na dnevnoj bazi, najavljeni letovi se otkazuju pa ponovno puštaju u prodaju, kompanije odlaze iz zračnih luka, pa se vraćaju, neke pak imaju najavljene letove za sljedeću godinu a sigurnost realizacije je mala...no većina kompanija se prilagodila novoj situaciji i trenutno objavljuju svoj red letenja do mjesec dana unaprijed, no sve ovisi i o otvorenosti pojedinih država, pa kompanije zapravo prate ono što rade vlasti na državnoj razini. Ne bi imalo nikakvog smisla imati direktan let iz Europe za Kubu ako će država ostati zatvorena za turiste.


Koliko je onda teško pratiti promjene i aviokompanija i regulativa pojedinih zemalja?

Jako teško. Ovisimo o aviokompanijama i njihovim restrikcijama te restrikcijama svake pojedine države. Određene službene stranice se uopće ne ažuriraju no jedina je prednost činjenica da su putničke avio karte sada fleksibilne te je sam let moguće otkazati do dana putovanja, kao i smještaj u hotelima i sl.

Nomago nudi CareMed osiguranje koje pokriva liječenje od COVID-19 što je uvjet za ulazak u neke zemlje.

Do “jučer” smo imali brojne direktne avio linije iz Hrvatske, danas je, za primjer, poprilično teško doći do Moskve, presjedanje je nužno. Ima li nekih destinacija koje putnici traže ali direktnog leta nema?

Ja bih istaknuo London na kojem je do izbijanja pandemije samo iz Zagreba prometovala Croatia Airlines i British Airways. British je nudio čak dva dnevna leta a sada su putnici primorani presjedati u zračnim lukama poput Amsterdama, Frankfurta, Pariza i sl. Jedina utjeha su pojedine aviokompanije koje ne mijenjaju često svoj red letenja te ne otkazuju letove, poput KLM-a za Amsterdam te Croatia Airlinesa za Frankfurt.

Fale li vam osobno putovanja, koliko često putujete?

Putujem svake godine ali ove godine su putovanja odgođena zbog prinove u obitelji i, naravno, covida tako da je sigurnost i zdravlje na prvom mjestu. No veselim se ponovno sjesti u zrakoplov i otputovati u neku destinaciju kada sve ovo prođe.


S obzirom na to da je Filip svjetski putnik, pitali smo ga za neki zanimljivi detalj koji pamti s leta.

Letio sam Air Asiom na liniji Bangkok - Phuket. Na letu su bile jake turbulencije, toliko jake da su i maske popadale a putnici su se našli u "laganoj" panici - adrenalin i strah koji prođe kroz glavu je neopisiv, dobro da je kratko trajalo!


Ako sljedeća godina to dozvoli, što Nomago ima u planu ponuditi svojim putnicima u 2021.?

Definitivno ono što svi putnici žele: pristupačne cijene i otvoren cijeli svijet te onaj divan osjećaj „napokon sam stigao gdje želim biti i istražiti svijet“. Putnici će nakon ovako duge apstinencije od putovanja sigurno željeti krenuti u nove avanture. Radimo i na nekim novitetima, no o tome ćete znati kada za to dođe vrijeme.


Kakva su vaša očekivanja za sljedeću godinu?

Nadamo se cjepivu i proširenju tima te povratku na stari način života, bez "novog normalnog".

bottom of page