top of page

Evo što se dogodilo na jučerašnjem letu Ryanaira za Brussels Charleroi!

Nakon jučerašnje vijesti objavljene na portalu Jutarnjeg lista kako je na letu Ryanaira iz Zagreba za Brussels Charleroi došlo do značajnih neregularnosti, iz provjerenih izvora doznali smo što se zapravo dogodilo jučer na Franji Tuđmanu!

Naime, novinarka Jutarnjeg lista bila je jučer na letu Ryanaira iz Zagreba za Brussels Charleroi na kojem je iz kabine zrakoplova udaljeno 14 putnika, a i svi ostali putnici morali su napustiti zrakoplov pri čemu je zrakoplov u polijetanju kasnio gotovo dva sata.


Iz zagrebačke zračne luke Jutarnjem je listu dostavljen kratak odgovor iz kojeg nije bilo moguće iščitati što se točno dogodilo, navedeno je kako nemaju više informacija s obzirom na to da se radi o policijskom postupanju. U policijskom priopćenju navedeno je sljedeće: "Oko 16.35 sati zaposlenici zrakoplovne kompanije zamolili su 14 putnika da napuste prostor zrakoplova koji je trebao poletjeti za Bruxelles zbog neispunjavanja trenutnih pravila pružatelja usluge prijevoza, da bi zatim svi putnici napustili prostor zrakoplova također na zahtjev zaposlenika poradi obavljanja dodatnih provjera i zadovoljavanja uvjeta kompanije. Po obavljenoj dodatnoj provjeri, 156 putnika je zrakoplovom napustilo prostor zračne luke, dok 14 putnika nije zadovoljilo uvjete putovanja. Policijski su službenici od strane zrakoplovne kompanije pozvani na mjesto događaja u slučaju mogućeg protupravnog ponašanja kojeg nije bilo te nije bilo te nije bilo potrebe za policijskim postupanjem", rekli su iz PU zagrebačke.

Postavljeno je vrlo jednostavno pitanje na koje mediji nisu dobili odgovor - kako je moguće da je u zrakoplov ušla osoba koja nema svu potrebnu dokumentaciju za put? Odgovor na ovo pitanje je zapravo jednostavan. Ryanair naime sve svoje putnike potiče da odrade online check-in (dapače, check-in u zračnoj luci se naplaćuje) te putnici sami printaju boarding pass i prolaze sigurnosnu kontrolu, kontrolu putovnica i dolaze na izlaz (gate). Do tog trenutka nitko ne provjerava dokumentaciju putnika iz jednostavnog razloga što ni ne postoji kontakt između djelatnika zračne luke i samog putnika.


To se dogodilo i jučer. Djelatnici zračne luke krenuli su s provjerom svih potrebnih dokumenata prilikom boardinga, pri čemu 14 putnika nije imalo ispunjen PLF obrazac, dokument koji belgijske vlasti zahtijevaju za ulazak u zemlju zbog pandemije COVID-19. I sada dolazimo do bizarne situacije. Dio putnika koji nije imao potreban dokument na boardingu je obaviješten kako neće moći ući u zrakoplov, a nekoliko njih je fizički nasrnulo na djelatnike zračne luke, ušlo u aviomost i zatim u sam zrakoplov!

Naravno, djelatnici zračne luke to su prijavili kabinskom osoblju zrakoplova koje je zamolilo putnike koji nemaju potrebnu dokumentaciju da napuste zrakoplov. Kako se nitko od tih nije odlučio javiti, kapetan nije imao drugog izbora već zatražiti od svih putnika da izađu iz zrakoplova, kako bi se ponovno obavila kontrola dokumenata te kako bi se izdvojili putnici koji nemaju svu dokumentaciju za navedeno putovanje.


Kako doznajemo, veći broj djelatnika zračne luke, osobito onih koji su u svakodnevnom kontaktu s putnicima, od pokretanja linija Ryanaira za Zagreb bilježi i veći broj neugodnih situacija. Naime, putnici vrlo često dolaze na letove nespremni, s nepotpunom dokumentacijom koju ne zahtijeva zračna luka nego avioprijevoznik ili zemlja u koju se putuje. Situacije u kojima se putnici svađaju s djelatnicima zračne luke, vrijeđaju ih ili pak fizički nasrću na njih kao što se to dogodilo jučer, nažalost nisu rijetkost.


S obzirom na to da smo više puta pisali informativne tekstove u našoj AVGeek kategoriji kako bi šira javnost dobila uvid u funkcioniranje ove specifične industrije, ovim putem želimo ponovno naglasiti kako djelatnici u zračnoj luci nisu predstavnici aviokompanije. Ryanair u Zagrebu nema vlastito zemaljsko osoblje (predstavnike) koje bi moglo donijeti odluku na licu mjesta. Putnici bi se svakako trebali suzdržati bilo kojeg verbalnog ili fizičkog sukoba s djelatnicima zračne luke. Umjesto toga, fokus bi trebali staviti na trenutna pravila prilikom putovanja, osobito u ovo vrijeme kada se ista često mijenjaju.

Nije jasno zašto zagrebačka zračna luka nije izašla s priopćenjem za javnost u kojem bi eventualno osudila ovakvo ponašanje putnika i stala u zaštitu svojih radnika. Ovaj smo tekst prosljedili i službi Odnosa s javnošću MZLZ-a te ćemo eventualni odgovor objaviti u posebnom članku.

bottom of page