Europska komisija donosi odluku o otvaranju granica na razini EU

Strani mediji upravo su prenijeli vijest kako je Europska komisija danas je donijela odluku o otvaranju granica između država članica Europske unije.

Predstavnici država članica EU-a postigli su u srijedu dogovor da se omogući ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su primili potrebne doze cjepiva protiv covida-19 odobrenih na europskoj razini, javlja AFP.

S obzirom na to da se približava ljetna turistička sezona, veleposlanici 27 država članica odobrili su taj prijedlog Europske komisije.


Očekuje se da će Europska unija potpuno otvoriti svoje granice za potpuno cijepljene u sljedećih 10 dana. Zbog masovnog cijepljenja diljem zemalja članica EU Europska komisija odlučila je da je vrijeme za popuštanje mjera po pitanju putovanja.

Obaveza testiranja na COVID-19 prije i poslije dolaska ili odlazak u karantenu i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama (prije svega onima s visokim postotkom zaraženih), ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako cijepljenje bude napredovalo i kako se situacija u pojedinim zemljama bude poboljšavala.


Po prvi puta donesena je zajednička odluka koju će pokušati provesti sve države članice te na taj način potaknuti ljetnu turističku sezonu. Nema sumnje da će ovakva odluka potaknuti i brojne avioprijevoznike na obnavljanje redovnih linija, prije svega zbog naglog porasta potraženje koji se očekuje u sljedećim danima.