top of page

Europarlamentarci usvojili nova pravila o zadržavanju slotova u Europskoj uniji

S obzirom na brzinu oporavka zračnog prometa, Europski parlament je odlučio revidirati pravila o slotovima za polijetanje i slijetanje za zračne prijevoznike te zadržati neke iznimke uvedene tijekom pandemije. Prije nego nastavite s čitanjem, bitno je napomenuti kako se engleska riječ slot u zrakoplovstvu odnosi na vrijeme rezervirano za uzlijetanje i slijetanje zrakoplova određenoga zračnog prijevoznika u određenoj zračnoj luci. Dakle, u kontekstu zrakoplovnih prijevoznika možemo reći da je slot rezervirano vrijeme uzlijetanja i slijetanja pojedine aviokompanije na pojedinom aerodromu.

Zbog sve veće potražnje u zračnoj industriji, zastupnici Europskog parlamenta počeli su postupan povratak tzv. use it or lose it (doslovno prevedeno iskoristi ili izgubi) pravila o dodjeli slotova u europskim zračnim lukama. Use it or lose it pravila za slotove su uslijed COVID-19 pandemije bila suspendirana od ožujka 2020. godine do ožujka 2021. godine kako aviokompanije ne bi izgubile dodijeljene slotove, budući da zbog restrikcija u putničkom prometu aviokompanije nisu ni mogle koristiti svoje slotove.


Prema Eurocontrolu, procijenjeno je kako će do listopada 2022. godine, a uslijed planiranog oporavka, zračni promet doseći između 83% i 95% razine prije COVID-19 pandemije.


Od 30. listopada 2022. zračni prijevoznici morat će iskoristiti barem 75% svojih planiranih slotova za polijetanje i slijetanje (umjesto 80% koliko je bilo potrebno prije COVID-19 pandemije) kako bi ih zadržali i sljedeće sezone. Od ljetne sezone 2023. godine primjenjivat će se standardni zahtjev od 80% iskorištenosti slotova.


Europski parlament je također potvrdio kako se i dalje iznimke od zadovoljenja use it or lose it pravila za slotove mogu primjenjivati u slučaju situacija poput epidemije, prirodnih katastrofa ili primjerice širenja političkih nemira koji mogu utjecati na zračni promet.

Europska komisija također može smanjiti minimalnu stopu iskorištenosti slotova ako razina zračnog prometa padne ispod 80% (u usporedbi s brojkama iz 2019. godine) dva uzastopna tjedna zbog COVID-19 pandemije, zbog druge epidemiološke situacije ili kao izravna posljedica rata u Ukrajini.


Osim toga, nova pravila dopuštaju ponovno uspostavljanje zračne povezanosti između Europske unije i Ukrajine kada za to budu ispunjeni uvjeti, uz postojanje primjerice razdoblja oporavka u trajanju od 16 tjedana prije nego što se pravila za korištenje slotova ponovno počnu primjenjivati ​​nakon otvaranja ukrajinskog zračnog prostora.


Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su nova pravila za slotove koja vrijede za sljedeća dva rasporeda letenja, odnosno za razdoblje od 30. listopada 2022. do 28. listopada 2023.

bottom of page