top of page

Eurocontrol: raste broj preleta zrakoplova u jugoistočnoj Europi

Rat u Ukrajini doveo je do zabrane preleta komercijalnih zrakoplova ove zemlje, a ujedno je došlo i do gotovo 100% pada preleta iznad susjedne Moldavije. I u zračnim prostorima uz granicu s Ukrajinom, Rusijom i Bjelorusijom došlo je do značajnog pada broja preleta u odnosu na prije samo 30 dana.

Eurocontrol prati statistiku preleta komercijalnih zrakoplova i donosi zanimljive brojke uzrokovane ratom u Ukrajini. Litva je izgubila oko 200 dnevnih preleta komercijalnih zrakoplova (pad od 46%). Više od pola tih letova odnosila se na prelete zrakoplova na redovnim linijama iz Francuske, Velike Britanije i Njemačke prema Rusiji. Poljska, Latvija i ostale susjedne zemlje također bilježe pad broja preleta iz istog razloga, no u manjem postotku.


Nastavljaju se letovi između Turske i Rusije, no reducirani su za okvirnih 30%. Također je zanimljivo da se povećava broj letova između Kine i Njemačke, no europski avioprijevoznici ne koriste ruski zračni prostor nego lete južnije, preko Gruzije za primjer u kojoj se broj preleta značajno povećao.

Azijski prijevoznici koji još prelijeću Rusiju koriste rute preko Estonije i Latvije, izbjegavajući Litvu koja dnevno samo iz tog razloga ima 50tak preleta manje.


Rat je doveo do povećanja broja preleta u drugim zemljama, poput primjerice Mađarske koja trenutno ima oko 290 preleta dnevno (povećanje od 29%). Broj preleta povećao se i u Rumunjskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Turskoj i drugim zemljama na novim, južnim rutama između Europe i Azije.

bottom of page