top of page

EU građanima za ulazak u Veliku Britaniju potrebna putovnica!

Updated: Oct 1, 2021

Ujedinjena Kraljevina je 31. siječnja 2020. u ponoć (po srednjoeuropskom vremenu) napustila Europsku uniju. Stupanjem na snagu sporazuma o povlačenju započelo je bilo prijelazno razdoblje koje je trebalo trajati do 31. prosinca 2020.

Za vrijeme trajanja prijelaznog razdoblja na snazi su bile i mnoge prijelazne mjere koje su između ostaloga omogućavale i olakšan prijelaz granice između država članica EU i Velike Britanije.


Hrvatski državljani, kao i svi drugi EU, EGP (Europski gospodarski prostor) i švicarski državljani od danas više ne mogu putovati u Veliku Britaniju s važećom osobnom iskaznicom!

Od danas, 1. listopada, pogodnost prelaska granice s osobnom iskaznicom moći će koristiti samo određene kategorije građana koje imaju digitalno reguliran boravak u UK.


Dakle, hrvatski državljani koji planiraju putovati u Veliku Britaniju nakon 1. listopada i nemaju digitalni imigracijski status ili britansku putovnicu moraju imati valjanu hrvatsku putovnicu.


Državljani EU, EGP i Švicarske i dalje će moći odlaziti na kraća putovanja u Veliku Britaniju bez vize. U pravilu viza nije potrebna za boravak kraći od 6 mjeseci.


Bitno je napomenuti i da se mijenjanju pravila za Europsku zdravstvenu iskaznicu, stoga prije odlaska u Veliku Britaniju savjetujemo da posjetite službene stranice vlade Velike Britanije dostupne klikom na LINK.


O rasporedu letenja British Airwaysa prema hrvatskim zračnim lukama informirajte se u članku ispod.


bottom of page