top of page

ETF Airways - nova hrvatska aviokompanija!

ETF Airways jučer je, 28. svibnja, dobio AOC (Air Operator Certificate) te time i službeno postao novi avioprijevoznik u Republici Hrvatskoj!

Photo: ETF Airways

ETF Airways jučer je od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo dobio Svjedodžbu operatora zrakoplova i time službeno, nakon višemjesečnih priprema, postao nova hrvatska aviokompanija za obavljanje redovnog komercijalnog zračnog prijevoza.


Zrakoplov je prije nekoliko dana preletio iz Beograda u Pulu, a jučer je odrađen i testni let na ruti Pula - Zagreb - Zadar - Pula što je bio posljednji korak za dobivanje AOC-a. Bio je to ujedno prvi dolazak ETF-a u zagrebačku i zadarsku zračnu luku.

Prvi dolazak ETF Airwaysa u Zagreb, photo: Josip Markuz

Zrakoplov tipa B737-800 nosi registarsku oznaku 9A-LAB a ranije je prometovao za rusku aviokompaniju S7 Airlines. Prvi je to zrakoplov tipa B737-800 registriran u hrvatskom registru!


Kompanija će svoju flotu uskoro povećati s još jednim zrakoplovom istog tipa, dok će 9A-LAB biti angažiran u Prištini, kod tour operatora MyWings, za kojeg već prometuje Trade Air, koji će ondje uskoro bazirati još jedan zrakoplov - svoj prvi A319.


ETF Airways u budućnosti se planira baviti charter i ACMI operacijama, a namjera kompanije jest bazirati drugi zrakoplov u Dubrovnik te prometovati na charter linijama iz europskih odredišta prema hrvatskim zračnim lukama, te na taj način podržati razvoj hrvatskog turizma.

Kompanija će u pulskoj zračnoj luci održati i prigodni domjenak te se predstaviti hrvatskoj javnosti i medijima, a do 10. lipnja 9A-LAB trebao bi se bazirati u Prištinu odakle će prometovati na redovnim charter linijama za spomenutog tour operatora.


U kriznoj 2021. godini, godini kada je avioindustrija tek krenula bilježili slab oporavak, može se jedino čestitati ETF Airwaysu na ovakvom pothvatu.


Croatian Aviation ETF Airwaysu želi mirno nebo, puno sati naleta i što manje AOG-a. Čestitke!

bottom of page