top of page

Emirates, AC Rouge, Transat i Korean prodaju karte za ljeto 2021. prema Zagrebu, hoće li se vratiti?

Četiri spomenute aviokompanije iz naslova ovog teksta otkazale su sve letove prema Zagrebu za ovu ljetnu sezonu zbog globalne pandemije, no zato prodaju karte na svojim direktnim linijama prema Zagrebu u ljetnom redu letenja sljedeće godine, znači li to da će kompanije letjeti na tim linijama?

photo: Josip Markuz

Emirates, Air Canada Rouge, Air Transat i Korean Air do ove ljetne sezone redovno su prometovali prema Zračnoj luci Zagreb. Sve prekooceanske linije u ljeto 2019. bile su sezonske, odnosno, prometovale su u ljetnom redu letenja (iznimka je tek Korean Air koji je prometovao do kraja studenog 2019. godine).


Prodaja karata na linijama dostupna je, kod većine aviokompanija, uglavnom 365 dana unaprijed, što ne znači ujedno da će se na određenoj liniji i prometovati. Naime, aviokompanije žele imati uhodanu prodaju na linijama i iz tog je razloga booking otvoren do godinu dana prije datuma putovanja, pa to vrijedi i u ovom slučaju kod long-haul linija iz Zagreba. Problem za putnike (ali i aviokompanije) nastaje u trenutku kada je održivost linije upitna. No, kompanije svejedno prodaju aviokarte pa i pod cijenu otkazivanja letova na određenoj liniji.


EMIRATES otkazao letove na liniji Dubai - Zagreb za ovu godinu

KOREAN AIR otkazao letove na liniji Seul - zagreb za ovu godinu

AIR CANADA ROUGE otkazala letove na liniji Toronto - Zagreb za ovu godinu

AIR TRANSAT otkazao letove na liniji Toronto - Zagreb za ovu godinu


Što ako kompanija otkaže let?


Ako ste već kupili kartu, kompanija će vam ili vratiti novce ili zbog otkazivanja omogućiti dolazak u destinaciju preko neke druge zračne luke, za primjer: Emirates kod otkazivanja leta ili overbookinga iz Zagreba koristi liniju Lufthanse za München, odakle putnici nastavljaju putovanje Emiratesom na liniji München - Dubai, dok Korean Air kod otkazivanja leta ili overbookinga iz Zagreba koristi liniju Air Francea za Pariz, odakle putnici nastavljaju putovanje Korean Airom na liniji Pariz - Seul.


Dakle, ako vam se otkaže let, možete tražiti opciju povrata novaca ili zamoliti ljubazno osoblje aviokompanija da vam promjeni kartu, pa ćete između Zagreba i nekog od gradova prema kojem lete spomenute aviokompanije putovati sa zaustavljanjem a ne direktnim letom.


Kada kompanije potvrđuju letove?


Prije svega, to ovisi o samoj kompaniji i odjelima koji se unutar kompanije bave bookingom na određenim linijama ali, još bitnije, zaradom. Putnici vrlo često negoduju na ukidanje određenih linija, uz komentar da, kada su oni putovali na određenoj liniji, nije bilo ni jednog slobodnog mjesta u zrakoplovu. To što je zrakoplov bio pun ne znači baš ništa kada znamo da je danas moguće kupiti povratne avionske karte i ispod 10 eura. Za aviokompaniju je, uz popunjenost kabine, još bitniji yield odnosno za koji su iznos te karte prodane putnicima.


Kada kompanija utvrdi da je taj dio u redu te da će letovi prometovati, poslat će zahtjev Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo za odobrenje letova, što se uglavnom radi 2 mjeseca prije početka ljetnog ili zimskog reda letenja. Za primjer, ljetni red letenja na snazi je od kraja ožujka, pa će kompanije koje planiraju letjeti prema Zagrebu od prvog dana ljetnog reda letenja uputiti zahtjev Agenciji negdje u siječnju. Agencija zatim u vrlo kratkom roku odobrava letove te je sve spremno (što se papirologije tiče) za obavljanje samih letova.


Vjerujemo da je zaključak vrlo jasan, to što Emirates, Air Canada Rouge, Air Transat i Korean Air trenutno prodaju direktne letove prema Zagrebu u ljetnom redu letenja 2021. trenutno ne znači ništa. Za potvrdu letova morat ćemo pričekati siječanj iduće godine. Naravno, ove će kompanije, osim potražnje, dinamike prodaje i prihoda od prodaje, u idućoj godini uvelike ovisiti o još jednom faktoru faktoru a to je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i u zemljama iz kojih ovi zrakoplovi dolaze.


Mi se nadamo da ćemo u ljeto 2021. godine u Zagrebu ponovno imati četiri širokotrupna zrakoplova koja će se izmjenjivati na gateu 28 i 27!

bottom of page