top of page

Embraer sutra u Zagrebu predstavlja E195-E2 Helvetic Airwaysa

Embraer, brazilski proizvođač zrakoplova, sutra organizira prezentaciju svog zrakoplova tipa E195-E2.

Niti mjesec dana nakon što je Airbus organizirao predstavljanje zrakoplova tipa A220 u Zagrebu, a sve zbog najave da će Croatia Airlines ići u cjelokupnu obnovu flote, još jedan poznati proizvođač zrakoplova dolazi u Zagreb.


Embraer će u Zagrebu u četvrtak, 14. listopada, prezentirati zrakoplov tipa E195-E2. Kako doznajemo, u danas u 11 sati najavljen je dolazak zrakoplova ovog tipa Helvetic Airwaysa iz Zuricha, koji će zatim biti parkiran na staroj stajanci do programa koji započinje u četvrtak ujutro.

Program prezentacije gotovo je isti kao što je to bio u slučaju Airbusa. Okupljanje uzvanika i medija počinje u 9 sati i 30 minuta, u 10 sati medijima će se prezentirati specifikacije ovog tipa zrakoplova a nakon toga će biti omogućen razgled samog zrakoplova.

Najavljen je i prezentacijski let, zrakoplov bi u 11 sati trebao poletjeti iz Zagreba te se nakon sat vremena vratiti u zračnu luku. Iako smo dobili pozivnicu za sami let, zbog ranije dogovorenih obaveza nećemo moći prisustvovati samom događaju, no nema sumnje da će ostale kolege popratiti cijeli program.


E195-E2 je najveći zrakoplov u E-jet E2 Embraer obitelji, a kao i kod novog Airbusa A220, brazilski proizvođač se hvali značajnom uštedom goriva i redukcijom emisije štetnih plinova.


Zrakoplovi ovog tipa u economy konfiguraciji mogu prevesti i do 146 putnika, tek četiri manje u odnosu na A220. Nije za očekivati da će se Croatia Airlines odlučiti na promjenu tipa zrakoplova i angažman Embraera, no to će prije svega ovisiti o pregovorima i komercijalnim uvjetima koji tek moraju usljediti.

bottom of page