top of page

El Al se vraća u Zagreb, Arkia uvodi liniju prema Dubrovniku

Dva izraelska avioprijevoznika planiraju ponovnu uspostavu direktnih linija između Izraela i Hrvatske.

B757 El Ala u Zagrebu, photo: Petar Meznarek

Dva izraelska avioprijevoznika planiraju već krajem ovog mjeseca odnosno početkom svibnja uspostaviti direktne linije iz Tel Aviva prema Dubrovniku i Zagrebu.


Arkia Izraeli Airlines objavila je kako će od 23. travnja uspostaviti direktnu liniju između Tel Aviva i Dubrovnika. Radi se o liniji koja će prometovati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Na njoj će prometovati zrakoplovi tipa E195.


Arkia je prethodnih godina prometovala na redovnoj liniji prema Rijeci, koristeći čak zrakoplove tipa B757, no linija je zadnji put u prometu bila u ljeto 2018. godine.

B757 Arkie u Rijeci, photo: Anto Blazevic

S druge strane, nacionalni avioprijevoznik, El Al Izrael Airlines, trenutno nudi karte na redovnoj liniji između Tel Aviva i Zagreba, od 04. svibnja ove godine. Za početak svibnja najavljen je tek jedan let tjedno, a u drugoj polovici svibnja ukupno bi trebala biti dostupna tri tjedna leta na ovoj liniji, svakog ponedjeljka, utorka i srijede.

El Al je prije izbijanja globalne pandemije sezonski prometovao na ovoj liniji, koristeći i zrakoplove B757 (na slici), a u nekoliko navrata u Zagreb je dolazio i B747. Kompanija je u međuvremenu umirovila sve zrakoplove B747 u floti, a trenutno su za Zagreb planirani zrakoplovi tipa B737-800. Kompanija u floti trenutno ima 15 zrakoplova ovog tipa, a kapacitet varira ovisno o konfiguraciji - od 166 do 189 sjedala.


S obzirom na to da je stopa procijepljenosti izraelskog stanovništva iznimno visoka, te da potražnja za turističkim putovanjima značajno raste, ne čudi najava ova dva prijevoznika o ponovnoj uspostavi linija prema Hrvatskoj.


Croatia Airlines u ljetnoj sezoni 2019. godine sezonski je prometovala na liniji između Zagreba i Tel Aviva. Bila je to jedina noćna rotacija hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika, s polaskom oko ponoći iz Zagreba. Još nije poznato hoće li kompanija obnoviti promet na ovoj liniji u ljetnoj sezoni ove godine.

bottom of page