top of page

EKSKLUZIVNO! United Airlines dolazi u Hrvatsku!

United Airlines, jedna od najvećih američkih aviokompanija, pokreće direktnu liniju između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske!

United Airlines, prestižna američka aviokompanija sa središtem u Chicagu, pokreće liniju prema Hrvatskoj, objavljeno je danas na press konferenciji ove aviokompanije!


United ima 8 hubova u SAD-u, pri čemu je najveći onaj u Chicagu, no kompanija će letove prema Dubrovniku pokrenuti iz New Yorka (Zračna luka Newark, EWR) gdje kompanija ima preko 68% udjela u cjelokupnom prometu.

Dubrovnik će ponovno dobiti direktnu vezu sa SAD-om!

Nakon što je American Airlines zbog globalne pandemije trajno ukinuo liniju Philadelphia - Dubrovnik, Hrvatska će ponovno imati direktnu vezu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iako se o direktnim letovima prema Americi govorilo doslovno godinama, realizacije direktnih letova prema Zagrebu nije bilo, pandemija je dodatno otežala uvođenje ove linije. Hrvatska je u međuvremenu ispunila sve uvjete za ukidanje turističkih viza za ulazak u SAD, a američki gosti mogu ovog ljeta planirati odmor u Hrvatskoj pa je United odlučio prvi reagirati i u ljeto ove godine uvesti direktnu liniju prema Dubrovniku iz New Yorka!

Osim direktnog leta prema New Yorku, United će putnicima iz Dubrovnika ponuditi niz destinacija u ostatku SAD-a i u Južnoj Americi s jednim zaustavljanjem u New Yorku.

Uvođenje redovnog direktnog leta između Hrvatske i SAD-a nikako nije iznenađenje. U Hrvatskoj je u 2019. godini bilo više od 620 tisuća američkih gostiju koji su ostvarili preko 1,5 milijuna noćenja, a Dubrovnik je definitivno najposjećenija destinacija američkih gostiju. Podsjećamo, American Airlines je u ljeto 2020. planirao prometovati prema Dubrovniku svakodnevno, no zbog globalne pandemije planovi su u potpunosti promijenjeni.

Robna razmjena je također vrlo bitna, u 2019. godini Hrvatska je u SAD izvezla roba i usluga u vrijednosti većoj od 3 milijarde kuna, dok smo uvezli robe u vrijednosti većoj od milijardu kuna. Osim američkih turista, valja istaknuti i podatak kako u SAD-u trenutno živi oko milijun i 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka, od čega najveći broj u Chicagu, oko 150 tisuća.


Uzmemo li u obzir hrvatsko iseljeništvo u SAD-u, broj američkih turista u Hrvatskoj te robnu razmjenu, linija United Airlinesa između Dubrovnika i New Yorka ima velike šanse za uspjeh.

United će prema Dubrovniku prometovati već od 08. srpnja ove godine s tri tjedna leta. Polasci iz New Yorka planirani su ponedjeljkom, srijedom i subotom, a povratak iz Dubrovnika dan kasnije, sve do 03. listopada ove godine.


Na letovima prema Dubrovniku prometovat će zrakoplovi tipa B767-300 koji imaju kapacitet od 30 sjedala u business klasi, 49 u premium ekonomskoj te 135 u ekonomskoj klasi!


Čestitke Zračnoj luci Dubrovnik!

bottom of page