top of page

EASA razmatra mogućnost operacija s jednim pilotom na komercijalnim linijama

EASA razmatra potencijal za ublažavanje pravila koja trenutno ograničavaju operacije s jednim pilotom u komercijalnom zrakoplovstvu.

EASA je u svom posljednjem priopćenju obavijestila javnost da bi do promjene moglo doći vrlo brzo, s obzirom na to da u raznim fazama leta dva pilota u kokpitu nisu nužna.


Prema EASA-inim pravilima propisano je da članovi posade moraju ostati na svojim radnim pozicijama, osim ako odustvo nije neophodno za obavljanje zadataka u vezi s operacijama ili fizioloških potreba (poput stanke za wc), no pod uvjetom da barem jedan pilot s odgovarajućim kvalifikacijama ostaje za komandama zrakoplova.


Trenutno je važeće i pravilo da u kokpitu pilot ne smije ostati sam, pa u slučaju kada drugi pilot mora otići npr. na toalet, u kokpit ulazi član/članica kabinskog osoblja (uglavnom perser) koji se nalazi u kokpitu s pilotom do povratka drugog člana letačkog osoblja.


Ovo pravilo uvedeno je 2016. godine i od onda je na snazi, a isključivi povod uvođenja ovog pravila bila je nesreća zrakoplova Germanwingsa u ožujku 2015. godine kada je pilot ostao sam u kokpitu i namjerno srušio putnički zrakoplov A320 i u smrt odveo 144 putnika i 6 članova posade.


Ky kaže da bi "moglo imati smisla" promijeniti te propise kako bi se omogućilo samo jednom pilotu da ostane u pilotskoj kabini tijekom krstarenja zrakoplova, dok drugi pilot odmara. No, također bi se trebali uvesti sigurnosni sustavi kako bi se osiguralo da "ako postoji bilo kakav problem, nema nesigurnih stanja".

Iako EASA ispituje implikacije ovakve potencijalne promjene, još je značajnije ublažavanje pravila koja dopuštaju operacije s jednim pilotom za čitav let, kaže Ky. U slučaju onesposobljenosti posade, trebali bi postojati napredni autonomni sustavi za "letenje zrakoplovom bez zapovjedanja pilota", tvrdi Ky. No zrakoplovstvo još nije na toj razini, otvorena su mnoga pitanja i važno je o njima razgovarati i širiti područje interesa na sve dionike zračnog prometa.


Iz Airbusa su ranije potvrdili da ispituju mogućnost da svoj zrakoplov sljedeće generacije učine sposobnim za operacije s tek jednim pilotom; njihov inovativni ogranak Acubed također napreduje u razvoju autonomne tehnologije leta.


Uz to, Deutsche Aircraft namjerava svoj regionalni turboprop zrakoplov D328eco dizajnirati pogodnim za operacije sa samo jednim pilotom.

bottom of page