top of page

EASA-B737 MAX je siguran zrakoplov

Kako se bliži ponovno uvoeđnje Boeinga 737 MAX u komercijalni promet, izvršni direktor Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost (EASA) Patrick Ky izjavio je da je 737 MAX dovoljno siguran za ponovno certificiranje.

Photo: usatoday.com

Međutim, to se još nije dogodilo pa zrakoplov nije spreman vratiti se među oblake i obavljati komercijalne letove. Agencija još mora obaviti završni pregled dokumenata, nakon čega će izdati nacrt smjernice o plovidbenosti (AD). Preliminarni plan za objavljivanje AD-a je, prema Kyu, u studenom ove godine. Nakon toga slijede četiri tjedna javnih komentara, omogućujući svim stranama da daju svoje prijedloge o ponovnoj certifikaciji Boeinga 737 MAX.

"Naša analiza pokazuje da je zrakoplov siguran, dosegnuta razina sigurnosti dovoljno je visoka za nas", izjavio je Ky u intervjuu za Bloomberg. Prema njegovim riječima, EASA je s Boeingom razgovarala i o dodavanju trećeg senzora, koji bi omogućio zrakoplovu da postigne "još višu razinu sigurnosti".


Serija zrakoplova tipa Boeing 737 MAX dostupna je u četiri varijante, nudeći od 138 do 204 sjedala u dvije konfiguracije, uz domet od 5.954 do čak 7.084 kilometara. Za primjer, Norwegian Air je upravo s ovim tipom zrakoplova redovno letio preko Atlanskog oceana, iz Norveške, Irske i Škotske prema odredištima u SAD-u.


Ovaj je tip zrakoplova bio čest gost u zagrebačkoj zračnoj luci, FlyDubai je na liniji Zagreb - Dubai redovno prometovao s ovim tipom zrakoplova, a nakon što su isti prizemljeni, na liniji je prometovao B737-800.

Nakon brojnih preinaka i odobrenja agencija koje se bave sigurnosti zračnog prometa, za očekivati je kako ćemo ovaj tip zrakoplova uskoro ponovno viđati u zračnim lukama, vjerojatno već idućeg ljeta i u Hrvatskoj.


Pogledajte putničko iskustvo ovim tipom zrakoplova na prekooceanskom letu


bottom of page